Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Op een Chinese universiteit in Yunnan mogen studenten voortaan niet meer onbeperkt naar het toilet. Elke student krijgt een ‘spoeltegoed’ van 3000 liter per maand. De onderwijsinstelling hoopt met deze maatregel water te besparen en bewustwording over waterverbruik te creëren.

Studenten van het Kunming Health Vocational college krijgen een pasje om door te spoelen en mogen maximaal 3000 liter water per maand gebruiken, zo meldt de NOS. Verbruiken ze meer, dan moeten ze een (nog onbekend) bedrag bijbetalen. Op het Chinese sociale medium Weibo is ophef ontstaan over de maatregel, want er wordt gevreesd dat studenten de wc niet meer zullen doorspoelen en dat werkt niet bevorderlijk voor de hygiëne.

34 liter per dag voor toilet

Ondanks de goede bedoelingen om water te besparen, lijkt 3000 liter water relatief gezien nog behoorlijk veel. Ter vergelijking: een Nederlander gebruikt ongeveer 34 liter water per dag om de toilet door te spoelen. Omgerekend is dat ongeveer 1020 liter water per maand. Een heel streng beleid is het dus niet, zeker omdat de universiteit aangeeft dat zij Franse toiletten hebben, die al minder minder water verbruiken dan een gemiddelde toiletpot.

Waterverbruik is een belangrijk issue in Yunnan. Deze provincie, gelegen in het zuiden van China, wordt regelmatig getroffen door droogte.

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief