M’n moeder stuurde me als kleine jongen naar de boer. Tegen de verveling
tijdens de eindeloze Twentse zomervakanties. De eerste dag bel ik om negen uur aan.
 
Wim en Willem, zoon en vader, zijn net klaar met het melken en het voeren van de koeien en zitten aan het ontbijt. Heerlijk voorgesmeerde boterhammen met boter.
‘Ho’, dacht ik verbaasd. ‘Met boter? Door de week?’ Thuis eten wij alleen op zondag boter, de rest van de week van die weeïge nep-boter, margarine. ‘Eten jullie altijd echte boter?!’, vroeg ik. ‘Tuurlijk. Wat anders?’

Opgeleid als psycholoog, carrière gemaakt in de digitale industrie en nu deeltijd
boer: Jeroen van Wijck beleeft als stedeling het boerenleven. De eenvoud als
fundament, de kleine dingen die het leven aangenaam maken. De nieuwe nuchterheid.
Van Wijck schrijft over de boerderij, duurzaamheid, dieren, koken en natuurlijk: eten.

Stressverlagende boter
Ik zei margarine. Tegenwoordig zou je halvarine zeggen, of gezonde boter, of goedkope boter ofcholesterolverlagende boter, of gewichtstoename remmende boter of stressverlagende boter. Maar het heeft niets met boter te maken, het is margarine, of Halvarine, of gewoon Becel of…. Punt is, ik kende geen gezondere mensen dan boer Willem en z’n gezin. Zo sterk als paarden en ze aten elke dag boter. Dat wordt nu sterk afgeraden. En ik begrijp niet waarom. Neem een tv-kok die een taart met boter bakt, of een biefstuk in boter braadt. Nog net niet komt er een waarschuwing in beeld zoals bij drank- of sigarettenreclame. Nee, de kok waarschuwt zelf. En dan noemt ie het comfortfood: als je je niet goed voelt mag je wat slechts eten. Grrmpfff.

Boter is helemaal niet slecht, boter is een oerproduct, gemaakt door de oermens,
in samenwerking met het oerdier

Oerproduct
Boter is helemaal niet slecht, boter is een oerproduct, gemaakt door de oermens
in samenwerking met het oerdier, de koe. Boter is lekker, boter is mooi, boter is
echt, boter bakt, boter smaakt. Er zit van nature vitamine A en D in.

Het voedingscentrum zegt over boter dat het "een smeerbaar vet is waarvan de
milieubelasting hoog is". Over margarine of halvarine wordt niets gezegd, behalve
dan dat je het elke dag moet eten op je brood en elke avond in vloeibare vorm
moet gebruiken om te braden en te bakken. Getverdemme. Margarine
milieubelastend? Dacht het wel. Margarine smeerbaar vet? Dacht het wel.

Industrie
We zijn er met z’n allen in getrapt. De margarine-industrie mengde eerst
margarine met boter. En langzamerhand verdween de boter en bleef er alleen margarine over. Het is één van die zogenaamde functionele voedingsmiddelen (lees gefabriceerde voedingsmiddelen) die door ons voor echt worden aangenomen. Maar we hebben het niet nodig, wìj hebben boter.

Doe als de boer en eet elke dag boter. En beweeg daar veel bij en zorg dat je
buitenlucht krijgt. Kan niet fout gaan.

 

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Schrijft een wekelijkse blog vanaf de melkboerderij waar hij parttime werkt. Jeroen van Wijck is verder projectemanager in de ICT en …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief