Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Vooral vrouwen en kinderen zijn ondervoed in Afrika. En dat terwijl vrouwen voor tachtig procent van de lokale voedselproductie zorgen! Tijd voor actie.

Kennismaken met boerinnen in Malawi
Vorig jaar heb ik kennis gemaakt met een groep Afrikaanse vrouwen. In het kader van de campagne We Won’t Accept Hunger van ontwikkelingsorganisatie ActionAid, ben ik met vier Nederlandse boerinnen op reis geweest naar Malawi. De rol van de Afrikaanse boerin is van groot belang voor de voedselzekerheid van hun gezinnen. Als de vrouwen betere toegang krijgen tot productiemiddelen als grond, zaad en mest en zij geschoold worden in lezen, schrijven en landbouwtechnieken, kunnen zij hun voedselproductie verhogen met 20-30%. Daarmee kunnen zij voorzien in de voedselbehoefte van hun kinderen en naar de markt met hun producten. Hiermee leggen zij een goede basis voor de toekomst van hun gezin.

Sister Dinner
Ik ben “core-ambassador” voor ActionAid en wil me vanuit solidariteit inzetten voor mijn collega-boerinnen. Dat doe ik onder andere door het organiseren van Sister Dinners. Met een groep vrouwen gezellig koken met een Afrikaanse kokkin. Een kokkin zoeken is al een leuke bezigheid. Kijk als boerin maar eens in je (plattelands)omgeving en je ziet dat er veel Afrikaanse vrouwen in de buurt zijn. Het enthousiasme dat loskomt wanneer je naar de Afrikaanse kookkunsten vraagt, is geweldig om te zien. Dus na het zoeken van een kokkin, maak ik afspraken met een vriendin of groep vrouwen die op hun beurt dan weer anderen uitnodigen.

Tijdens het koken met z’n allen, krijgt iedereen altijd al enorme trek. De geuren van al die verschillende gerechten zijn zo bijzonder. Tussen de gangen door vertoon ik de film en foto’s van mijn bezoek aan Malawi en vertel ik over het probleem van de Afrikaanse boerinnen. Geen rechten, geen toekomst voor zichzelf en hun gezin. Ook wordt er gediscussieerd aan de hand van enkele stellingen.

Petitie voor gelijke rechten
Door het organiseren van dergelijke etentjes, wil ik aandacht vragen voor de belangrijke rol die Afrikaanse boerinnen spelen in het terugdringen van honger en armoede. Hoewel deze dames verantwoordelijk zijn voor 80% van de lokale voedselproductie, ontvangt slechts 7% van hen landbouwondersteuning. Dat is scheef en daarom is ActionAid een petitie gestart die in maart zal worden aangeboden.

Erianne van der Burg is een boerin uit Steendam en zet zich in voor de rechten van boerinnen in Afrika.

Dit artikel verscheen eerder, in ligt gewijzigde vorm, op The Milk Story.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief