Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Miljardair en filantroop Bill Gates roept op tot meer steun voor arme boeren om zich te wapenen tegen de gevolgen van de klimaatverandering.

In een blogpost schrijft Gates dat het van levensbelang is om de kleine boeren in de armste landen ter wereld te beschermen, omdat ze een groot deel van de wereldwijde voedselproductie voor hun rekening nemen maar erg kwetsbaar zijn voor de gevolgen de klimaatverandering.

"Voor de armste boeren ter wereld is het leven koorddansen zonder veiligheidsnet", schrijft hij. "Ze beschikken niet over verbeterde zaden, mest, irrigatiesystemen of andere technologieën zoals de landbouwers in rijke landen. Ze hebben geen verzekering om zich tegen verliezen te beschermen. Eén tegenslag, zoals een droogte, overstroming of ziekte, is genoeg om in diepe armoede te geraken."

[[{“fid”:”39514″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Who Will Suffer Most From Climate Change”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Who Will Suffer Most From Climate Change”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Who Will Suffer Most From Climate Change”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]

Klimaatverandering
De klimaatverandering zal voor veel boeren dan ook de druppel zijn, schrijft Gates. "De stijgende temperaturen in de komende decennia zullen leiden tot enorme schokken in de landbouw, met name in tropische gebieden. Oogsten zullen mislukken door een gebrek of overvloed aan regen, en plagen zullen welig tieren in het warmere klimaat."

Ook boeren in rijkere landen zullen kampen met de gevolgen, maar zij beschikken over meer middelen en technologie. Het zijn dan ook de armste boeren die het hardst getroffen zullen worden. "Van alle mensen die zullen lijden onder de klimaatverandering, krijgen zij het waarschijnlijk het ergste."

Optimistisch
De miljardair breekt een lans voor betere watersystemen in de strijd tegen droogte en onderzoek naar betere zaden die minder water of bemesting nodig hebben. "Ik ben optimistisch dat we de ergste gevolgen van de klimaatverandering kunnen vermijden én tegelijk de wereld kunnen voeden", schrijft hij. "Maar dan moeten we nu handelen. Overheden moeten snel investeren in schone energiebronnen die de uitstoot van broeikasgassen drastisch verminderen en de stijgende temperaturen een halt toeroepen."

De oproep heeft ook tot doel om de klimaatonderhandelingen te beïnvloeden. Geld voor arme landen is een van de voorwaarden voor een sterke klimaatdeal in Parijs later dit jaar. Deze week zijn de onderhandelaars in het Duitse Bonn samen om die klimaattop voor te bereiden.

Tot nog toe is nog maar 10 miljard dollar verzameld in het Groen Klimaatfonds, een fractie van de 100 miljard die wereldwijs was beloofd.

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief