Doperwten, wortels, maïs, rode kool, bieten, asperges, spruitjes, tuinbonen en kapucijners, allemaal bevatten ze toegevoegde suikers. Foodwatch bekeek 170 blikken en potten en zag dat in 79 extra suiker was toegevoegd. Voor wie suikervrije conservegroenten wil eten, blijven er sperziebonen, champignons, boerenkool en de meeste asperges over.
Beter biologisch of A-merk?
Een biologisch keurmerk is geen garantie voor suikervrije groente. Zes van de elf biologische groentes bleken suikers (rietsuiker en honing) te bevatten. Dit geldt voor bieten, doperwtjes en worteltjes. Ook het kopen van een huismerk of een A-merk maakt geen verschil. Zowel Bonduelle en Hak als de huismerken van Albert Heijn of de Aldi voegen suiker toe aan hun producten. Het enige wat er voor de consument op zit, is de kleine lettertjes lezen.
“Het enige wat er voor de consument op zit, is de kleine lettertjes lezen.
Wetgeving schiet tekort
Foodwatch is hard in haar oordeel. Ze noemt het beleid van de overheid zwak. “De voedingsindustrie maakt de winst waarvoor burgers en de gezondheidszorg de prijs betalen. Het is hoog tijd dat de overheid de voedingsindustrie hierop eindelijk eens aanpakt.” Maar dat gebeurt tot nu toe nog niet genoeg.
In een kamerbrief schrijft Minister Schippers dat ze het probleem begin 2017 gaat aanpakken met maximumnormen. De voedselwaakhond is bang dat we hierdoor van de regen in de drup raken. “Omdat vet, suiker en zout door de voedingsindustrie als inwisselbare smaakmakers worden gezien, valt te vrezen dat een reductie van het één zal leiden tot een verhoging van het andere”, staat in het persbericht.

Suiker bedreigt onze gezondheid
Te veel suiker leidt tot gezondheidsproblemen als hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en obesitas. De Wereldgezondheidsorganisatie spreekt zelfs van een obesitas epidemieen Nederlandse artsen noemen het de belangrijkste bedreiging voor onze gezondheid. Ook komen er in Nederland iedere week 1000 nieuwe patienten met diabetes type 2 bij. 43 procent van de Nederlanders kampt met overgewicht en 12 procent is obees.
De eerste stap die gezet moet worden, is het verduidelijken van etiketten op levensmiddelen zodat consumenten weten wat ze kopen. Ook moet er volgens Foodwatch een lagere belasting op gezond voedsel komen dan op ongezond voedsel. Frisdrank- en junkfoodproducten moeten worden geweerd uit scholen en de reclame gericht op kinderen verboden. Ook moeten er meer waarschuwingen komen die consumenten helpen bij het maken van een gezonde keuze in de supermarkt.