Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

BLOG – Het is er langzaam ingeslopen. Het begon ooit met minder vlees eten, en dan alleen biologisch. Maar ja, na die ene documentaire besloot je de knoop maar door te hakken. Geen vlees meer, nog wel een beetje vis. Hoewel, geen tonijn of pangasius natuurlijk. En hoe zat dat nou met kabeljauw? En die foto’s van kweekzalm die je op Facebook voorbij zag komen? Zo erg zou je het niet missen.
Zuivel liet je al een tijdje aan je voorbij gaan, en brood… Gesprekken over brood zijn net zo gevaarlijk geworden als praten over politiek met je rijke oom.
Intussen beleg je nog een zeewiercracker met bietenmousse. Stiekem dringt de vraag zich aan je op: ben ik een trut geworden?

Gesprekken over brood zijn net zo gevaarlijk geworden als praten over politiek met je rijke oom

Het antwoord op deze vraag is: nee, je bent geen trut geworden. Misschien ben je wel een trut, maar dan was je er ook al eentje toen je nog twijfelde tussen verschillende diepvriespizza’s.
Natuurlijk, de laatste tijd is het modieus geworden om te roepen hoe ‘normaal’ je eet, hoe normaal jouw grootouders wel niet aten en hoe achterlijk ‘foodies’ zich gedragen. Elk artikel waarin bessen, zaden en groene poeders ontmaskerd worden, lijkt mensen met een triomfantelijke tred naar de snackbar te leiden. Maar goed nadenken over wat je allemaal naar binnen schuift, is niet iets om je voor te schamen. Nadenken over de weg die jouw voedsel heeft afgelegd en over de prijs die hiervoor wordt betaald, is aanvaardbaar gedrag.

Ga vooral door met het stomen van okra en het uitpersen van pastinaken

Het zit hem in het volgende: een van de voordelen van leven in onze welvaart is dat je kunt kiezen. Dus ga vooral door met het stomen van okra en het uitpersen van pastinaken. Maar zoals jij niet wilt horen hoe de diepvriessatésaus van 17 cent per pakje een ware smaaksensatie is bij de verjaardagsfrituurbox van je buren, hoef jij hen ook niet lastig te vallen met jouw ideeën over hoe men zou moeten eten. Kom je op een feestje waar borrelnoten en knakworsten rond gaan? Eet er gewoon van of bedank vriendelijk. Een jarige hoeft niet te horen wat er volgens jou allemaal niet deugt aan het gereserveerde eten. Dan ben je een trut.

Ben je toch op missie? Deel dat lekkere eten. Want van betweters heeft nog nooit iemand trek gekregen.

670

Over de auteur

Revka (1986)  is een schrijvende toeschouwer. Geboren in Berlijn, na wat omzwervingen nu neergestreken in Amsterdam. Daar werkt ze op …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief