Volgens het plan moet de overheid de komende vier jaar 200 miljoen dollar op tafel leggen om de massale drinkwatervervuiling aan te pakken. Als de regering het licht op groen zet, kan de uitvoering volgend jaar beginnen, zegt het ministerie van Volksgezondheid.

20 miljoen inwoners

Twintig miljoen inwoners van Bangladesh drinken water dat vervuild is met arsenicum. Het probleem kwam twintig jaar geleden al aan het licht, maar de overheid doet er weinig aan, zei mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) vorig jaar nog in een rapport.

Een te hoog gehalte arsenicum verhoogt onder meer het risico op kanker, hart- en vaatziekten en longproblemen.

Volgens HRW overlijden in Bangladesh elk jaar naar schatting 43.000 mensen aan ziekten die gerelateerd zijn aan arsenicum.

Natuurlijke vervuiling

Pas in 1995 werd tijdens een internationale conferentie in Calcutta voor de wereld duidelijk dat er op natuurlijke wijze arsenicum in het grondwater komt in grote delen van Bangladesh. Tussen 1999 en 2006 onderzocht de overheid de vervuiling, in samenwerking met internationale organisaties.

De bronnen van ongeveer twintig miljoen mensen bleken meer dan 50 microgram per liter te bevatten, het maximaal toegestane gehalte.

Behalve dat de verdachte pompen rood werden geverfd, is er na 2006 weinig gebeurd. Uit een onderzoek in 2013 bleek dat de arsenicumgehaltes nog even hoog waren als bij de eerdere screening.

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
oneworld logo 2

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief