De 16-jarige Elif leerde zichzelf al op haar vierde te lezen en schrijven. Toen ze tien jaar was ging ze naar een school voor hoogbegaafde kinderen, waar ze op haar veertiende begon aan haar bananen-project. "Omdat ik in een grote stad woon heb ik iedere dag te maken met milieuproblemen zoals vervuiling", vertelt ze in haar filmpje voor de Google Schience Fair.

[[{“fid”:”29540″,”view_mode”:”file_styles_artikel_kwart_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_kwart_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_kwart_breedte media-element file-file-styles-artikel-kwart-breedte”,”id”:”styles-5-0″}}]]Een versie van dit artikel werd eerder gepubliceerd op de website Whocares. Daar vind je inspirerende initiatieven en verhalen van mensen over de hele wereld.

 

Bioplastic
Ze ontdekte dat plastic gebaseerd op aardolie veel vervuiling veroorzaakt. Bioplastic kan een oplossing zijn; het is goedkoper en gemaakt van recyclebaar materiaal. Voor bioplastic worden vaak aardappels gebruikt, waar veel zetmeel in zit. Elif vond het echter zonde om goed voedsel te gebruiken voor het maken van plastic. Ze ging daardoor op zoek naar een natuurlijk afvalproduct en kwam uit bij bananenschillen. Na enkele testen lukte het haar om daar plastic van te maken.    

Prijzen
Met dit briljante idee won Elif de ‘Science in Action Prize’ en Google’s ‘Inspired Idea Award’. Kijk haar TEDtalk hieronder: 

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief