Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De Ghanese hoofdstad Accra kampt regelmatig met grote overstromingen die de inwoners compleet verrassen. Nederlandse weer- en waterexperts gaan er met een app voor zorgen dat de stedelingen voortaan droge voeten houden. Na de zomer zal de app Flash Flood Forecasting in Ghana worden gelanceerd en is dan gratis te downloaden. 

Wanneer het regent, overstroomt Accra. Dat is zo zeker als twee plus twee vier is. Naast het feit dat de overstromingen veel materiële schade veroorzaken komen er ook geregeld mensen door om het leven. Vooral de armste bevolkingsgroepen zijn hier vaak de dupe van. Afgelopen jaar kwamen er 150 mensen om het leven tijdens een grote overstroming in juni.

Een belangrijke oorzaak van deze overstromingen is de toenemende urbanisatie. De grote groei van inwoners gaat niet gepaard met een uitbreiding en verbetering van het rioleringssysteem waardoor er te weinig plekken in de stad zijn waar het water afgevoerd wordt. Daarnaast raakt de bestaande riolering door een gebrek aan onderhoud vaak verstopt door grote hoeveelheden afval wat de kans op overstromingen alleen maar doet vergroten. 

Flash Flood Forecasting app

Begin december 2015 ontstond er een samenwerking tussen Nederlandse experts op het gebied van weer en water, waaronder Infoplaza, Royal HaskoningDHV, 3Di en NADMO. Deze partijen hebben hun expertise ingezet om een app te ontwikkelen die de inwoners van Accra moet waarschuwen als er een overstroming dreigt aan te komen. 

Medewerkers van Infoplaza raakten betrokken bij dit project nadat zij zich bewust werden van de overstromingsproblematiek in Ghana tijdens een internationale bijeenkomst over meteorologie georganiseerd door het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP). Zij besloten om hun meteorologen en IT-specialisten in te zetten om te assisteren bij de ontwikkeling van de Flash Flood Forecasting app. 

Op dit moment worden de inwoners van Accra iedere keer nog compleet overvallen door de waterstromen

OneWorld sprak met Menno Bom, directeur van Infoplaza, over de app. Bom: “We maken al neerslagbeelden waarmee we precies kunnen bepalen hoeveel neerslag er gaat vallen en op welke locaties. Aan de hand van deze informatie wordt er nu een model gebouwd waarmee berekend kan worden hoe de waterstromen zullen lopen en hoe hoog het water zal komen.” Deze informatie zal beschikbaar worden gesteld via de app en op basis hiervan kunnen de mensen al twee uur voordat de overstroming ontstaat gealarmeerd worden. 

“Op dit moment worden de inwoners van Accra iedere keer nog compleet overvallen door de overstromingen, er is niemand die hen hiervoor waarschuwt. Alarmeren wordt daarom het belangrijkste doel van de app”, aldus Bom. De Nederlandse partijen zijn al in gesprek met organisaties die nadenken over hoe er ook adviezen gegeven kunnen worden via de app op het moment dat een overstroming dreigt. 

[[{“fid”:”46025″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Flash Flood Forecasting App”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Flash Flood Forecasting App”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”FlashFloodForecastApp”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]

Uitbreiding naar andere landen

In de app zullen in eerste instantie alleen de meteorologische gegevens van Accra geprogrammeerd worden. Als het een succes blijkt te zijn zal de app waarschijnlijk ook uitgebreid worden naar andere plaatsen in de wereld waar mensen kampen met overstromingen. 

In Groot-Brittannië kwam in 2011 al de app Flood Alert uit die alarmeert als een rivier in Engeland of Wales dreigt te overstromen en ook verscheen er al een soortgelijke app in de Verenigde Staten.  

Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro

Over de auteur

Maaike Kooijman is afgestudeerd sociaal geograaf (UvA) en heeft een breed interesseveld. Zij heeft zich verdiept in thema’s …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief