Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De Rode Lijst  heeft de meeste informatie wat betreft de wereldwijde staat van het behouden van plant-, dier- en schimmelsoorten. Het beoordeelt de kans op uitsterven als er geen actie ondernomen wordt. Een soort is ‘dreigt uit te sterven’ als het toegewezen is aan een van de volgende categorieën: ‘ernstig bedreigd’, ‘bedreigd’ of ‘kwetsbaar’. Van de 76,199 beoordeelde soorten dreigen 22,413 uit te sterven.

‘Door de update van de IUCN Rode Lijst realiseren we dat de bijzondere biodiversiteit van onze planeet steeds meer verdwijnt. Dit is vooral te wijten aan onze vernietigende acties als de visserij en houtkap om onszelf tevreden te houden’, zegt Julia Marton-Lefèvre, directeur IUCN, in een persbericht.

De blauwvintonijn is een populair ingrediënt in sushi en sashimi. Omdat ze vaak te jong gevangen worden, is voortplanting onmogelijk. De blauwvintonijn was eerst bestempeld als ‘minste zorg’, maar dreigt nu uit te sterven. In 22 jaar tijd verdween een vijfde tot een derde van deze soort.

De Chinese kogelvis is ‘ernstig bedreigd’. De vis is erg populair in de Japanse keuken. Hij staat in de top-4 van de meest populaire kogelvissoorten voor sashimi. Door de enorme vraag naar deze vis daalde het aantal kogelvissen in de wereld met 99,9 procent in veertig jaar.

‘De voedselmarkt groeit en zorgt voor meer druk op deze, maar ook andere, soorten. Om leefgebieden te behouden, zijn strenge maatregelen nodig’, zegt Jane Smart, directeur Biodiversiteit van IUCN. IUCN vraagt daarom om bijvoorbeeld betere controle op de vangst en meer beschermde gebieden.

Over de auteur

Redactiestagiare bij OneWorld
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief