Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De Amerikaanse Forest Service vloog over meer dan drieduizend hectare woud in verschillende nationale parken en berekende dat de droogte zo'n 12,5 miljoen bomen heeft gedood. Volgens de dienst is het vrijwel zeker dat nog miljoenen bomen zullen afsterven deze zomer, naarmate de droogte aanhoudt.

Genadeslag door de kever
Het gebrek aan water is niet het enige probleem voor de bomen. Als ze gedehydreerd en verzwakt zijn, krijgen heel wat bomen de genadeslag van de boomschorskever. Boswachters zeggen sinds het begin van de droogte een duidelijke opmars van de kever te zien.

De bomen verdedigen zich normaal gesproken tegen de kever met een kleverig hars, dat naar buiten wordt geduwd door het water in de stam. Als de boom verdroogt, kan er niet meer genoeg hars worden geproduceerd en krijgt de kever vrij spel.

Het kan nog veel erger worden als de uitgedroogde bossen vlam vatten. Normaal zijn de bomen in de lente groen en levendig, maar de aanhoudende droogte heeft een zware tol geëist. De bomen zijn uitgedroogd en kwetsbaar, en het gras en kreupelhout zijn kurkdroog. De brandweer is al weken in een verhoogde staat van paraatheid, omdat elke kleine brandhaard razendsnel kan uitgroeien tot een enorme bosbrand.

Ergste droogte in 1200 jaar
Al sinds 2012 kampt Californië met uitzonderlijke droogte, volgens wetenschappers de ergste in 1200 jaar. De Universiteit van California berekende het economische verlies voor 2014 alleen al op 2,2 miljard dollar en 17.000 banen.

De miljoenen trekvogels die langs Californië passeren, vonden nauwelijks nog draslanden om halt te houden en te eten. En de rivieren zijn zo droog dat jonge zalmen niet meer naar zee geraken. De overheid heeft daarom miljoenen jonge zalmen met tankwagens naar een plaats in de rivier vervoerd vanaf waar ze de oceaan wel kunnen bereiken.

Foto: cc

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief