De vele voedingstoffen in ons afvalwater zijn nadelig voor de natuur rond en in de Nederlandse wateren. Dit leidt namelijk tot zuurstofgebrek in het water en uitbundige groei van eendenkroos en blauwalgen, waardoor vissen en andere fauna sterven. Vooral het water dat na rioolwaterzuivering wordt geloosd op het oppervlaktewater is sterk voedselrijk. 

Een goed werkend mosselfilter als zuiveringsmechanisme van oppervlaktewater zou een belangrijke stap voorwaarts zijn om de impact van waterzuiveringsinstallaties op biodiversiteit te verminderen. Door voedingsstoffen en moeilijk afbreekbare organische verbindingen te filteren dragen ze bij aan een betere waterkwaliteit. De mosselfilters werden getest in stadsvijvers in Utrecht en Breda. In proefopstelling werd bovendien onderzocht of de mosselfilters ook werken in het meer vervuilde water van de afvalwaterzuivering. 

Lees hier meer

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief