CLM, een kennis- en adviesbureau voor landbouw en voedsel, heeft het onderzoek uitgevoerd op verzoek van Natuur en Milieu. Uit het onderzoek blijkt dat 130 van de 238 bestrijdingsmiddelen zeer giftig zijn en een verhoogd risico voor gezondheid en milieu opleveren. Het onderzoek richt zich op alle in Nederland verkrijgbare land- en tuinbouw middelen om schimmels en insecten te bestrijden. Volgens Natuur en Milieu zijn de producten die zijn bespoten met de middelen wel veilig, omdat het gif niet meer op het groente en fruit zou zitten als het in de supermarkt ligt. 

Natuur en milieu gaat samen met Tuinbranche Nederland, telers, fabrikanten van bestrijdingsmiddelen en consumentenhandel een actieplan starten. Het doel is om de giftigste middelen op de markt terug te dringen. De gepubliceerde lijst van CLM is daarvoor een handleiding. Op die lijst staan onder andere de bestrijdingsmiddelen Pyristar 250, Mocap 15G, Corbel, metam-natrium van Taminco en Certis en Mesurol 500. Al deze middelen kunnen in het grondwater, en dus in het drinkwater terecht komen en zorgen voor het snel afsterven van bijen, hommels en andere stuifmeelverspreiders. 

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief