Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Nooit meer vliegen of nooit meer nieuwe kleren?
“Er is een rare ongeschreven regel dat je als presentatrice nooit hetzelfde aan mag op tv. Daarom leen ik veel kleding bij pr-bureaus en kledingzaken. En met mijn eigen kleren doe ik zuinig; als je iets goed onderhoudt en laat repareren, kun je er jaren mee doen. De familie van mijn vader woont in Ghana. Ik zoek ze graag op, en de enige manier om daar te komen is met een vliegtuig. Als alle knappe koppen van de wereld zouden samenwerken, zou je toch verwachten dat we inmiddels wel iets als een hyperloop hebben, net als bij The Jetsons: een transportsysteem waarbij gebruik wordt gemaakt van luchtdruk. Het probleem is dat mensen met macht en geld andere belangen hebben. Zij komen pas in actie als ze zelf last hebben van klimaatverandering.”

Veronica van Hoogdalem (1989) was de eerste democratisch gekozen presentator bij TMF; toen ze in 2008 voor een dagje vj was, werd er een handtekeningenactie opgezet door kijkers om haar één van de vaste gezichten te maken. Daarna presenteerde ze meerdere programma’s bij verschillende omroepen. Van 2018 tot 2020 zat Veronica regelmatig bij RTL Boulevard als muziekdeskundige. Inmiddels maakt ze haar eigen podcast Praat Muziek Met Me. Sinds 2022 werkt ze voor Omroep Zwart, waar ze het muziekprogramma Podium Zwart presenteert en het radioprogramma Wat Anders maakt op 3FM. Ze won de Pop Media Prijs 2022.

Dit interview verscheen in maart 2023 in OneWorld Magazine.

Flexitariër of vegan?
“Op dit moment ben ik flexitariër. Ik hóu van kip, maar een aantal dagen per week geen vlees en vis eten werkt voor mij heel goed. Ik wil niet meedoen aan die massaconsumptie.”

Je altijd uitspreken tegen racisme en homofobie of de goede vrede bewaren?
“Ik zou willen dat ik me altijd uitsprak, maar er zijn zeker momenten dat ik mijn mond houd, omdat ik anders geen werk zou hebben. Ik ben nu eenmaal afhankelijk van een systeem. Een producent zei eens tegen me dat kijkers het verwarrend zouden vinden als een programma twee presentatoren van kleur zou hebben. Dat is toch bizar? Waarom is het niet verwarrend als Chantal Janzen en Wendy van Dijk iets samen presenteren? Als ik maar vaak genoeg vertel dat het bestaande systeem niet openstaat voor iedereen, valt het kwartje wel, dacht ik lang. Maar je moet het laten zien. In het muziekprogramma dat ik nu presenteer bij Omroep Zwart nodigen we bijvoorbeeld Stef Bos én Jay-Way én LIONSTORM uit. Zó ziet diversiteit eruit.”

Intersectioneel feminisme en validisme: belangrijke termen of woorden zijn maar woorden?
“Sommige mensen in de samenleving worden echt een stuk minder serieus genomen dan anderen. Op die pijn moet je een licht schijnen, en labels als validisme doen dat. Ik ben blij dat ik bij Omroep Zwart niet alleen zelf mooie programma’s mag maken, maar ook mag meedenken over de organisatie. Zo kan ik de deur openhouden voor programmamakers en gasten die niet man en wit en able bodied zijn. Met een beetje geluk kunnen onze kinderen en kleinkinderen profiteren van het feit dat er zo’n omroep in het bestel zit.”

Idealist of realist?
“Jarenlang ben ik een pure idealist geweest; nu ik ouder ben, ben ik realistischer geworden. Ik realiseer me nu pas hoe moeilijk veel mensen verandering vinden. Maar er huist nog steeds een idealist in mij die hoopt dat Omroep Zwart de hele NPO op z’n kop gaat zetten. Dat andere omroepen naar ons kijken en denken: hier kunnen we wat van leren.”

Dit interview verscheen in maart 2023 in OneWorld Magazine.

CMS FORMAT sahil 4

‘Fuck kijkcijfers, ik maak wat ik belangrijk vind’

Sahil Amar Aïssa is heel links. 'Marxistisch, zou je kunnen zeggen.'

CMS FORMAT maryam 3

Nieuwe columnist Maryam Hassouni: ‘Slachthuizen moeten glazen muren hebben’

'Je kunt niet van beschaving spreken als je dieren een kutleven geeft en ze dan doodt.'

Merel_Remkes_bio

Over de auteur

Merel Remkes is journalist en antropoloog. Ze wil graag dichtbij komen, achterhalen hoe mensen met bepaalde ervaringen omgaan en welke …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief