Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

“Ik denk dat veel mensen wel van ons bestaan weten, maar ze hebben nog niet altijd de weg naar ons weten te vinden.” In 2019 richt Nathifa Elshot (nu 37) samen met haar zus Zuwena (29) de BijlmerBookstore op, omdat er in Amsterdam-Zuidoost naar eigen zeggen ‘nog geen echte boekwinkel was’. BijlmerBookstore is AfriCentered: je vindt er vooral boeken van zwarte schrijvers en schrijvers van kleur. “Al kunnen we witte schrijvers natuurlijk gewoon voor je bestellen; we zijn immers een boekhandel.”

Zwarte schrijvers krijgen vaak niet dezelfde aandacht als witte schrijvers

Drie jaar later is de missie van de boekhandel nogal uitgebreid: er is een webshop, er zijn twee verkooplocaties in Amsterdam en één tijdelijke winkelruimte in Amsterdam-Zuidoost. Én er is een uitgeverij: Buttenbley Publishing. Vorige maand verschenen daar drie vertalingen van het boek So Much, in het Nederlands (‘Zo Veel’), het Sranan Tongo (‘So Furu’) en het Twi (‘Papaapa’), een taal die voornamelijk in West-Afrika wordt gesproken. Het past in de missie van de zussen-Elshout. Nathifa: “Er zijn prachtige boeken geschreven door zwarte schrijvers en schrijvers van kleur, die vaak niet dezelfde aandacht krijgen als witte schrijvers.”

Ziedaar zomaar een tip voor de Sinterklaas- (of kerst)consument die nog met de handen in het haar zit. Is degene wiens lootje je hebt getrokken nou géén fervent lezer, maar wil je voor pakjesavond wel graag black owned zaken of antiracistische organisaties steunen? Dan vind je hieronder nog 9 organisaties waar je bij kunt winkelen of aan kunt doneren.

1. Colourful Goodies

‘Meet the First Lady Of Black & Unique Dolls!’ Zo noemt Ellen Brudet, oprichter van Colourful Goodies, zich. Wie net buiten het centrum van Amsterdam naar binnen stapt bij Colourful Goodies (voorheen Coloured Goodies, zoals de website nog heet), stapt niet zomaar een winkel binnen: het is de eerste poppenwinkel in Europa die alleen poppen van kleur, met een huidaandoening of met een beperking verkoopt. Poppen die je in een doorsnee speelgoedwinkel niet of met moeite zou vinden. Dat is zonde, want, zoals Brudet het verwoordt op haar site: ‘Ieder kind hoort een pop te hebben waar het zichzelf in herkent.’

Shoppen bij Colourful Goodies kan hier.

_MG_4622

‘Opeens wil iedereen een donkere pop’

Elk kind moet zich kunnen herkennen in een pop, vindt poppenwinkeleigenaar Ellen Brudet.

2. EduCulture

We blijven even bij de kinderartikelen – Sinterklaas is immers een kinderfeest, toch? In 2019 won Joan Windzak van EduCulture de &Award Persoonsprijs, een initiatief van de Code Diversiteit & Inclusie. Zelf is Windzak adviseur Diversiteit en Inclusie, en de jury van de prijs was dan ook – onder meer – onder de indruk van de aandacht voor diversiteit en inclusie in het aanbod van haar (online) kinderboekwinkel. Behalve boeken verkoopt Joan trouwens nog veel meer voor kinderen, zoals krijt en stiften in 12 tot 18 tinten huidskleur en kaartensets waarmee jonge kinderen Sranan of Papiaments kunnen leren.

Shoppen bij EduCulture kan hier.

‘Educate yourself’ gaat natuurlijk op voor iedereen

3. Clothes For Progress

Antiracisme staat je goed, letterlijk. Clothes For Progress verkoopt gedoneerde kleding van particulieren of ontwerpers en noemt zich een ‘continuous BLM-focused fundraiser platform’, wat wil zeggen dat de opbrengst gaat naar organisaties die zich actief inzetten tegen racisme. Welke organisaties dat zijn wisselt, net als de collectie, want die is gedoneerd. CFP steunde bijvoorbeeld al de organisaties achter Black Lives Matter UK en in Nederland de Black Queer & Trans Resistance.

Shoppen bij Clothes For Progress kan hier. Losse items worden verkocht op Instagram. Rechtstreeks doneren kan ook, via de Linktree.

4. Fawaka WereldBurgerschap

‘Educate yourself’ gaat natuurlijk op voor iedereen, maar vooral voor de mensen die op hun beurt ánderen onderwijzen. Om bij te dragen aan goed onderwijs over (anti)racisme, biedt Fawaka WereldBurgerschap programma’s aan aan scholen en onderwijzers met aandacht voor inclusie en antiracisme, oftewel heuse ‘WereldBurgerschap-trajecten’. Voor leraren ontwikkelde Fawaka de Leergang Inclusief Onderwijs, waarin docenten expliciet leren racisme en andere vormen van structurele uitsluiting te herkennen en tegen te gaan.

Doneren aan Fawaka is helaas niet mogelijk, maar in het kader van education: tip Fawaka vooral bij de scholen en onderwijzers in jouw eigen omgeving.

_MG_5421.JPG

Zij geven docenten een spoedcursus ‘racisme’

Racisme wordt verplichte lesstof. Hoe zorg je ervoor dat docenten hier klaar voor zijn?

5. Black Dutch Entrepeneurs

De wereld van het grote geld is nog veel te wit. Sinds 2016 probeert The Black Dutch Entrepeneurs (BDE) zwarte Nederlandse ondernemers een duurzame positie te bieden in de zakelijke wereld. BDE biedt zwarte ondernemers masterclasses en begeleiding, en organiseert ook meetings. Via BDE komen ze in contact met investeerders, maar ook met elkaar, zodat ze kunnen profiteren van elkaars kennis en expertise.

Doneren aan The Black Dutch Entrepreneurs kan hier.

Wij van OneWorld…

Een zwarte pop kopen, doneren aan een antiracistische en/of black owned organisatie. Het misstaat niet op je verlanglijstje, deze maand. Maar antiracisme kan ook niet zonder goede journalistiek. Met een abonnement op OneWorld – de eerste en vooralsnog enige black owned Nederlandse opinietitel – verzeker je jezelf het hele jaar door van kwalitatieve journalistiek die verder gaat dan de waan van de dag.

Zet OneWorld vandaag nog op je verlanglijst!

6. Afrispectives

Afrispectives is een organisatie ‘voor en door mensen van Afrikaanse en Afro-Caribische afkomst’. De organisatie creëert ruimte voor hen om elkaar te vinden, te ontmoeten en te ondersteunen, zoals een avondprogramma over ‘Generational W/Health’, speciaal voor en met mensen uit de Afrikaanse diaspora.

Afrispectives organiseert ook vrij toegankelijke evenementen en bijeenkomsten, zoals de reeks ‘Art of Resistance’ (op 9 en 11 december in Amsterdam). Het doel: kennis, ideeën, verhalen en creativiteit uitwisselen en zo mensen uit de Afrikaanse diaspora inspireren en met elkaar verbinden.

Doneren aan Afrispectives kan rechtstreeks op NL 51 TRIO 0320 1806 97 o.n.v. ‘Afrispectives’.

Artikel gaat verder onder de foto.

image (6)
Afrispectives-bijeenkomst over mentale gezondheid en ondernemen, met initiatiefnemers Beylula Yosef (uiterst links) en Michael Ghebreab (rechts).

7. Kick Out Zwarte Piet

Sinds 2011 zet Kick Out Zwarte Piet (KOZP) zich in voor ‘zichtbare verandering van de racistische figuur zwarte piet’. Dat doet de organisatie onder meer door vreedzaam protest bij Sinterklaasintochten waar nog mensen in blackface meelopen. Hoe dat vorige maand afliep, kan je niet zijn ontgaan: demonstranten en Amnesty-waarnemers die onderweg waren naar de intocht in Staphorst werden onder meer klemgereden, bekogeld met vuurwerk en eieren en bedreigd met fakkels door mensen in blackface. De aanwezige politie greep niet in en de demonstratie werd afgelast.

Behalve via protest faciliteert KOZP ook op andere manieren vreedzaam verzet tegen racisme en in het bijzonder zwarte piet. Zo biedt de organisatie een toolkit aan voor wie zich hard wil maken tegen de karikatuur en een ‘Meldpunt Zwarte Piet’, om in kaart te brengen in welke gemeentes in Nederland nog verzet nodig is.

Kick Out Zwarte Piet is onderdeel van de stichting Nederland Wordt Beter. Doneren kan via de site van Nederland Wordt Beter onder vermelding van ‘Donatie KOZP’.

afbeelding_2022-11-21_154844105

‘Mijn studenten zijn verbaasd dat ik in de jaren 90 al tegen zwarte Piet demonstreerde’

Kritiek op zwarte Piet is niet iets van het laatste decennium.

8. Controle Alt Delete

De onafhankelijke organisatie Controle Alt Delete (CAD) monitort etnisch profileren door de Nederlandse politie. Etnisch profileren is het actief anders behandelen van mensen op basis van hun afkomst, bijvoorbeeld door bepaalde etnische groepen vaker staande te houden. Volgens Amnesty is het een vorm van discriminatie; de politie zelf spreekt van ‘proactief profileren (…) op basis van ervaring en professionele intuïtie’.

Jaïr Schalkwijk, projectleider bij CAD, legt uit dat CAD ook de mensen die te maken hebben gehad met etnisch profileren en politiegeweld bijstaat. “En we ondersteunen nabestaanden van mensen die zijn overleden onder verantwoordelijkheid van de politie.” Sinds 2016 overleden in Nederland volgens CAD meer dan tachtig mensen tijdens of kort na een aanhouding. “Wij ontvangen geen subsidies van de lokale of nationale overheid”, vervolgt Schalkwijk. “Ook niet van fondsen die met Nederlands overheidsgeld worden gefinancierd. Hoe meer donateurs we hebben, hoe meer mensen we kunnen aannemen, zodat we ons kunnen blijven inzetten tegen etnisch profileren en buitenproportioneel geweld.”

Doneren aan Controle Alt Delete kan hier.

Seattle

Dit zijn de George Floyds van Nederland

In ons land stierven sinds 2016 50 mensen tijdens of na een aanhouding.

9. The Black Archives

Wie de geschiedenis niet kent, is gedoemd haar te herhalen. Bij The Black Archives (TBA), een historisch archief en cultureel centrum in Amsterdam-Oost, vind je meer dan 10.000 boeken en historische voorwerpen waardoor de herinnering aan het Nederlandse slavernijverleden (en -heden) niet in de vergetelheid raakt. Tot 23 december vind je er de tentoonstelling ‘Facing Blackness’ (‘Zwartheid onder ogen komen’).

“Donaties zijn zeer welkom”, drukt antropoloog en Black Archives-oprichter Mitchell Esajas je op het hart. “Die besteedt The Black Archives aan het beheer van het archief, maar ook aan het aankopen van nieuwe archiefstukken, of aan het toegankelijk maken van het archief voor onze community.” Behalve via een financiële donatie (of een bezoekje) kun je TBA ook steunen door zélf bijzondere archiefstukken te doneren, zegt Esajas, zoals boeken of artikelen. “Bijzonder materiaal rondom Black history is bij ons welkom.”

Lees alles over doneren en steunen op de informatiepagina.

K Wilde Haren-6

Dankzij hun uitgeverij wordt Amanda Gorman vertaald door een zwarte vrouw

‘Wij streven naar échte representatie.’

diaspora_hoofdafbeelding

‘Soms moet je de strijd even neerleggen, om te helen’

Bij Diaspora Wellhouse leren zwarte Nederlanders aan hun eigen welzijn te denken.

Marte Hoogenboom 01 – april 2021 c Andrej Pohajda

Over de auteur

Eindredacteur

Marte Hoogenboom werkt als eindredacteur voor OneWorld en is magazinechef bij het literair-culturele tijdschrift Hard//hoofd. Ze schrijft …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief