Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De elfjarige Marley Dias was het zat om op school alleen maar boeken te lezen met blanke jongens in de hoofdrol. Ze is dol op lezen maar kan zich maar moeilijk verplaatsen in de personages van de verplichte schoolboeken omdat zij maar weinig met hen gemeen heeft. Eind 2015 lanceerde zij daarom de #1000blackgirlbooks , een campagne om 1000 kinderboeken op te sporen waarin juist zwarte meisjes een hoofdrol spelen.

Marley Dias


In het boek ‘ Almost Zero’  van Nikki Grimes is de hoofdpersoon de jonge Dynamonde (hierboven op de cover), die nieuwe kleren van haar moeder wil krijgen. Maar of dat haar lukt?

De campagne maakt deel uit van het BAM sociale actieproject 2016. BAM is opgezet door Marley en twee van haar SuperGirls vriendinnen. Het sociale netwerk biedt support aan jonge meisjes middels leuke en avontuurlijke activiteiten. Op 13 februari organiseert Marley een boekenfestival in Jamaica, en zal daar de 1000 kinderboeken doneren. Inmiddels is ruim de helft al verzameld. In de selectie zijn boeken opgenomen als Brown girl dreaming van Jacqueline Woodsen en No mirrors in my nana’s house van Ysaye M. Barnwell.

Marley hoopt dat jonge zwarte meisjes door haar campagne meer boeken gaan lezen met personages waar zij zich mee kunnen identificeren. Naast lezen is Marley zelf ook dol op schrijven, en hoopt ooit een boek voor jonge meisjes zoals haarzelf uit te brengen.

 

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief