Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Zodra we het hoorden kletteren in de watertoren, renden we naar de keuken, badkamer en binnenplaats. Er was weer waterdruk. Dus alle tonnen en emmers moesten snel gevuld worden. Want voor we het wisten kwam er weer een dag of drie, een week soms, geen druppel uit de kraan.

Toen ik voor een correspondentschap maanden in Nigeria verbleef, in notabene een middenklassewijk, werd ik voor het eerst in mijn leven constant geconfronteerd met waterschaarste. Omdat ik naar de door water omringde moderne miljoenenstad Lagos verhuisde, had ik me er niet op voorbereid dat ik me niet zou kunnen wassen bij gemiddeld 35 graden. Paniek overviel me.

Vervolgens draaide mijn leven om timemanagement en vooruitdenken. Als ik wilde koken moest ik eerst het water ontsmetten dat dagen in die ton had stilgestaan. Om mezelf te wassen moest ik eerst genoeg emmers naar de badkamer slepen om over mezelf heen te gieten. Kleren wassen? Eerst water koken en dan op de hand boenen. Het was tijdrovend, geldverslindend en vervuilend; tientallen plastic flessen uit de supermarkt gingen er wekelijks doorheen. Uit de kraan drinken deed bijna niemand.

Toen ik de laatste weken in een chic appartement aan de andere kant van de grote brug mocht verblijven, kon ik douchen, een wasmachine gebruiken, koffiezetten. Ik voelde me letterlijk bevrijd. Elke druppel was een zegen. Maar ik wist dat ik met deze luxe tot een dunne bovenlaag van de bevolking behoorde.

Zelfs in nat Nederland is water geen vanzelfsprekendheid, schulden? Dan gaat ook hier de kraan dicht!

Terwijl water volgens de Verenigde Naties een mensenrecht is, vertelt universitair docent Daphina Misiedjan in deze water-editie van Hoe Zit Het Met? Zij waarschuwt voor meer conflict door toenemende schaarste: machthebbers kunnen gemarginaliseerde mensen manipuleren door ze wel of geen toegang te verschaffen. Zelfs in nat Nederland is water geen vanzelfsprekendheid. Schulden? Dan gaat ook hier de kraan dicht.

Maar de waterproblemen verschillen wereldwijd nogal. Terwijl Ynske Boersma aan de Colombiaanse Wayúu vroeg hoe ze met slechts vijftig dagen regen per jaar overleven, onderzocht Irene de Pous hoe Nederlandse boeren met natte landbouw hun toekomst veilig kunnen stellen. En wat kun je zelf doen om bewuster met water om te gaan? Een vormgever in Parijs doucht niet meer maar borstelt zichzelf. Of dat meer effect heeft dan minder vlees eten of kleding kopen, laat Leonie Hosselet zien in een overzicht van onze watervoetafdruk.

Maar van wie is water eigenlijk? Van burgers, overheden of van zichzelf? Hoezo mag Nestlé in het droge Californië miljoenen liters water in flesjes stoppen en verkopen? Eva Schram ging kijken bij de waterbronnen in het bos bij San Bernardino.

De belangrijkste vraag is: hoe houden we water toegankelijk voor iedereen? Want over twintig jaar zullen we allemaal te maken hebben met serieuze problemen door consumptie, klimaatverandering en conflict.

Dit artikel verscheen eerder in OneWorld-magazine.

Hoe Zit Het Met Water? is onafhankelijk tot stand gekomen en financieel mede mogelijk gemaakt door Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Nestlé, Onswater.nl, Oasen en Simavi. De overeenkomst tussen OneWorld en deze bedrijven is openbaar en in te zien.

seada

Serieus nemen

Seada Nourhussen verbaast zich over de houding van volwassen Nederland richting jongeren.

seada

Kruispunten

Alle soorten onrecht zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

seada_redactioneel 3

Over de auteur

Hoofdredacteur

Seada Nourhussen (Gondar, Ethiopië 1978) is sinds februari 2018 hoofdredacteur van One World. Tot eind 2018 was ze columnist voor Trouw en …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief