Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

“De spinazie op dit broodje hadden ze makkelijk kunnen vervangen door brandnetel.” Ik heb een lunchafspraak met Ellen Mookhoek en ik hang aan haar lippen. Ellen is jager en verzamelaar, en schreef het boek De eetbare stad. We ‘kennen’ elkaar van Twitter en het werd, zo vonden we beiden, tijd dat we elkaar eens zouden ontmoeten. Zelf eet ik geen vlees, maar ik heb toch de indruk dat onze ideeën erg dicht bij elkaar liggen.

“Ik heb veel last van brandnetels in mijn tuin, kan ik die dan gewoon opeten?”

“Ja hoor, ze zijn lekker als ze jong zijn. Dus wanneer ze nog lichtgroen van kleur zijn. Maar nu geef je ze aan je kippen toch? Dat is heel goed voor ze.”

“Ik heb veel last van brandnetels in mijn tuin, kan ik die dan gewoon opeten?”

Ik knik. Ja, ik heb kippen. Ik hou namelijk niet van verspilling, maar ben erg slecht in boodschappenmanagement, waardoor ik vaak eten overheb. Dat geef ik nu aan mijn kippen en die zetten dat om in eieren. Probleem opgelost. Ellen knikt. “Wist je dat we in Nederland elk jaar wel een miljoen ganzeneieren vernietigen? Een miljoen!”

Ik kijk haar vragend aan. Waarom? “We hebben te veel ganzen, die zorgen voor overlast. Daarom moeten alle ganzennesten elk jaar onklaar worden gemaakt.” Maar waarom eten we die eieren dan niet op? “Tja, dat vinden de mensen zielig, hè. Ganzen hebben toch ook recht op nageslacht?”

Er gaat wel meer kostbaar voedsel verloren uit zielig-heidsoverwegingen. In de ganzenjacht bijvoorbeeld, om maar even bij dezelfde dieren te blijven. De Nederlandse jachtwetgeving correspondeert niet met de ‘weidelijkheids-regels’, een gedragscode voor jagers die uitgaat van een fatsoenlijke en respectvolle omgang met het landschap en in het wild levende dieren. Respectvol betekent bijvoorbeeld dat je geen moederdier doodt waardoor een jong alleen overblijft. Het betekent ook dat je niet wacht tot een dier een plaag wordt, maar dat je de populatie preventief op stand houdt. Gezond jagen is namelijk veel diervriendelijker dan een plaag uitroeien. De wet gebiedt nu dat je ganzen in de zomer moet schieten, nadat ze eieren hebben gelegd. Terwijl ze in de winter veel lekkerder zijn, en je dan dus geen ganzen én eieren hoeft te vernietigen. Wat we nu doen is pure verspilling, zegt Ellen.

Mijn gevoel over de jacht in Nederland blijkt te kloppen. Wet- en beleidsmakers zouden vaker naar experts zoals Ellen moeten luisteren. Jagen is namelijk liefde voor de natuur.

Over de auteur

TINKEBELL. is kunstenares en bedenker van het project Save the World, dat de clash tussen culturen centraal stelt. Vanaf januari 2014 …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief