Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Mijn eerste kennismaking met seks was als klein kind in Turkije. Mijn nicht schudde mij op een nacht wakker. “Kom we gaan naar naakte mensen kijken”, fluisterde ze in mijn oor. Samen strompelden we de woonkamer in. Mijn oom en tante waren zware slapers, dat wist ik. Mijn nicht zette de tv aan en op kanaal 89 was het raak. Ik begreep niet echt wat er gebeurde. Een gespierde man achter een tenger meisje. De geluiden die zij produceerden deden wel wat met mij. Ik voelde mij gek. Ik hoorde mijn nicht fluisteren. “Ieeeeew vies”, zei ze, maar ze keek niet naar de beelden. Toen ze doorhad dat ik wel keek, werd ze boos. “Je hoort er niet echt naar te kijken. Dit is wat vieze mensen doen”, zei ze en drukte op het rode knopje.

Als je jouw eigen lichaam nooit hebt ontdekt, als je niet weet wat fijn is, hoe kan je dan comfortabel zijn met andere handen op jouw lichaam?

Ik raakte opgewonden. Als geneeskundestudent weet ik dat het een hele normale reactie is op zulke beelden. Zoals een jongen een erectie kan krijgen, krijgen meisjes dat ook. Het is alleen niet zo duidelijk te zien, waardoor er nog steeds wordt gedacht dat meisjes geen seksdrive hebben. In zekere zin wordt het ook niet gepromoot. Het wordt vaak zelfs afgeraden.

Bebloede lakens
Seks is een interessant onderwerp, waar mijn vrienden en ik het niet vaak over hebben. Als wij het er wel over hebben, dan zijn het gesprekken over de toekomst. Hoe zou je eerste nacht zijn? Vast extreem oncomfortabel. Veel van mijn vrienden willen geen seks op hun huwelijksnacht. Ze willen geen bebloede lakens zien op hun gelukkigste dag. En het is niet eens een verkeerde aanname. Als je jouw eigen lichaam nooit hebt ontdekt, als je niet weet wat fijn is, hoe kan je dan comfortabel zijn met andere handen op jouw lichaam?

Masturberen
Als ik het over masturberen heb, dan zie ik ze al verkrampen. In gedachten hoor ik ze allemaal “ieeeeew vies” roepen. Het is iets wat vrij normaal is bij mannen, maar onbekend bij vrouwen. “Al jullie vriendjes trekken zichzelf af”, zeg ik en de helft gelooft mij niet. Als je “islam and masturbation” opzoekt, dan kan je lezen over mannen die wel of niet mogen masturberen. Een vrouw mag het volgens veel fora op internet überhaupt niet. Nee, een vrouw hoort zichzelf niet aan te raken. Maar dat doen wij wel, of wij nou gelovig zijn of niet.

Een vrouw vraagt op een forum of ze aan masturbatie mag doen om de verleidingen van mannen te weerstaan. “Zuster, ga vasten”, is het standaard antwoord. Mannen daarentegen kunnen volgens bepaalde stromingen wel aan masturberen doen, als ze nog niet klaar zijn voor het huwelijk en geen verleidingen willen. Meten met twee maten volgens mij.

Waarom zouden je tepels donkerder worden na je ontmaagding?

Toch probeer ik zulke onderwerpen bespreekbaar te maken in mijn vriendengroep. En het werkt.

Hamam
“Worden je tepels nou echt donkerder?”, vroeg een vriendin laatst aan mij. Haar ogen nog groter dan normaal. “Dat zeggen ze altijd, klopt het?”, voegde ze toe en wachtte op mijn antwoord. “Waarom zouden je tepels donkerder worden na je ontmaagding?”, vroeg ik aan haar. Ik moest meteen denken aan een moment in de hamam als tiener. Ik werd gemasseerd door een klein gezette vrouw. Haar katoenen hoofddoek, vochtig van stoom en zeep, bungelde tussen mijn ontblote borsten, terwijl ze mijn dijen aan het masseren was. Ze bekeek mij van top tot teen. “Ik kan aan je borsten zien dat je nog niet getrouwd bent”, zei ze.

Ik kan mij nog herinneren dat ik met stomheid geslagen was. Hoezo kon je het aan mijn borsten zien? Voor een tijd dacht ik dat het kwam, omdat mijn borsten nog niet uitgezakt waren door zuigende baby’s. Totdat ik deze vraag voorgeschoteld kreeg. Ik googlede pigmentatie en zwangerschap. Het klopte. Haar verhaal klopte deels. Ook logisch, want maagdelijkheid is natuurlijk interessanter dan zwangerschap.

Houdbaarheidsdatum
Maagdelijkheid zal ook altijd interessant blijven, zolang de puurheid van een vrouw een houdbaarheidsdatum heeft. Gelukkig zie ik veranderingen in de gemeenschap. Homoseksuele moslims die steeds meer van zich laten horen. Mythes die steeds vaker worden ontkracht. Nog even en we kunnen af van die houdbaarheidsdatum. Tot die dag aankomt, zal ik ongemakkelijke gesprekken blijven voeren met mijn vrienden. Ik zal ze bestoken met vragen die zij zelf willen stellen. En ik zal antwoorden in zowel woorden als beelden, want ik weet dat ze liever blijven kijken dan op het rode knopje drukken.

PLLRAAK_ESRA_DEDE_HR__24

Over de auteur

Freelance journalist

Esra Dede blogt voor OneWorld over alles wat haar opvalt. Hoewel haar ouders Turks zijn, heeft ze niets met labels als ‘allochtoon’, …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief