Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Wij maken journalistiek met een missie: rechtvaardigheid en gelijkheid staan centraal in ons werk. Die thema’s bepalen onze onderwerpkeuzes, onze invalshoeken, de makers die we aantrekken en onze bedrijfsvoering. Onze journalistiek is onafhankelijk, maar niet waardenvrij; wij zetten ons in vóór gelijkheid en tegen onrecht. Daarom kun je ons wel eens zien meelopen bij demonstraties tegen racisme, validisme, transfobie, homofobie, islamofobie en milieuvervuiling, zoals vandaag.

Wij kiezen binnen de klimaatstrijd wel voor een duidelijke richting: klimaatrechtvaardigheid. De klimaatcrisis treft de mensen die er het minst aan bijdragen namelijk het hardst. Dat heeft bijvoorbeeld te maken met historisch onrecht, zoals kolonialisme. Het klimaatprobleem is een gevolg van de westerse industrie, zegt activist Chihiro Geuzenbroek in een interview met ons. “Ironisch genoeg heeft de witte stem bij klimaatonderhandelingen de overhand. Het gesprek in het Westen gaat over ‘vrijwillige hulp’ aan de landen die het hardst getroffen worden, niet over het vereffenen van een schuld. Die nadruk op liefdadigheid ontkent de misdadigheid van wat er is gebeurd.”

Er moet meer solidariteit zijn met gemarginaliseerde mensen die nu al leven met de gevolgen van de klimaatcrisis

Wij vinden dat er meer solidariteit moet zijn met gemarginaliseerde mensen die nu al moeten leven met de gevolgen van de klimaatcrisis. Wij hopen dat tijdens deze staking en andere klimaatacties ruimte wordt gemaakt voor het geluid van deze activistische jongeren. Zij strijden al jaren voor een schone aarde maar krijgen niet de aandacht krijgen die Greta Thunberg ten deel valt. Voor deze jongeren gaat klimaatverandering niet over de toekomst, zij voelen nu al wat het betekent. Volgens de 17-jarige Helena Gualinga uit Ecuador zouden de wereldleiders beter naar de oorspronkelijke bewoners van het Amazonegebied moeten luisteren omdat ‘zij het regenwoud al heel lang beschermen’.

Mondiaal klimaatonrecht blijft vaak onbesproken in het Nederlandse publieke, journalistieke en politieke gesprek. Klimaat wordt hier vaak geframed als een westers probleem dat opgelost kan worden met warmtepompen en het controleren van je bandenspanning. Terwijl het “de ramp is die al onze andere rampen met elkaar verbindt”, aldus de Amerikaanse bestsellerschrijver Nathaniel Rich in een gesprek met OneWorld.

Klimaatrechtvaardigheid vraagt om een gelaagde kijk op de klimaatcrisis, maar volgens Rich ontbreekt die benadering nog bij veel journalisten. “Klimaatverandering  speelt een rol in migratie, landbouw, oorlog. Zoals je nu niet zou kunnen schrijven over ongelijkheid op de werkvloer zonder gender te noemen, zo zou je nu ook niet moeten kunnen schrijven over bijvoorbeeld economische ongelijkheid zonder klimaatverandering erbij te betrekken.”

Als OneWorld willen we niet alleen een specifiek probleem rond milieuschade of mensenrechten aankaarten, maar de grotere structuren erachter laten zien. De dwarsverbanden tussen onze thema’s – duurzaamheid, mensenrechten en identiteit – hebben ons gemotiveerd om niet alleen structureel over klimaatonrecht te publiceren, maar vandaag ook mee te demonstreren.

We zien jullie in Den Haag.

39512592645_9dd1bfafe3_k

De Greta’s die we negeren

Deze jonge klimaatactivisten moeten nu al met de gevolgen van de klimaatcrisis leven.

Chihiro_17

‘Westerse klimaatactivisten moeten schuld erkennen’

Het Westen moet een schuld vereffenen op klimaatgebied, vindt activist Chihiro Geuzebroek.

seada_redactioneel 3

Over de auteur

Hoofdredacteur

Seada Nourhussen (Gondar, Ethiopië 1978) is sinds februari 2018 hoofdredacteur van One World. Tot eind 2018 was ze columnist voor Trouw en …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief