Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

“Waarom mogen de vrouwen geen hoofddoek dragen bij de politie? Kijk, ik draag zelf geen hoofddoek, maar mijn zus wel. En zij wil eigenlijk heel graag bij de politie werken. Maar ze voelt zich nu al niet geaccepteerd. Terwijl mijn zus een kapot goede agent zou kunnen worden.” Aysel is boos. En heeft geen vertrouwen in haar omgeving.

“Daarom blijf ik altijd een allochtoon, hoe hard ik ook mijn best doe. Het moet om de kwaliteit gaan en niet om wat voor geloof iemand heeft. Ik hoorde laatst een meneer uit de politiek zeggen dat als iemand een pistool heeft en iets tussen twee mensen een probleem moet oplossen, dan moet degene met een pistool, volledig neutraal zijn. Alsof dus een vrouw met hoofddoek niet objectief kan zijn. Ik vind dat discriminatie!”

Daarom blijf ik altijd een allochtoon, hoe hard ik ook mijn best doe

Jacob zegt: “Weet je, misschien denkt de overheid ook gewoon dat ze er niet aan moeten beginnen. What’s next? Een tulband? Ik denk niet eens dat het om discriminatie gaat, maar gewoon dat de overheid niet weet hoe ze het moeten aanpakken.”

Aysel: “Nee! Het gaat erom dat er nog te veel mensen zijn die niet willen accepteren dat er bijvoorbeeld in Rotterdam meer allochtonen zijn dan autochtonen. Kom op, in welke tijd leven wij? Een agent moet zogenaamd neutraal zijn. Dan moet je ook maar geen Turken aannemen, want dan kan de Turkse agent toch ook een Turks slachtoffer misschien minder snel een boete geven? Maar als het om een hoofddoek gaat..”

“Ik ben deze shit gewoon zat”, zegt Aysel. “Daarom gaan er ook mensen terug naar Turkije en Marokko. Mijn zus gaat nu gewoon een ander beroep kiezen, want zij wil haar hoofddoek blijven dragen. Ik word later hopelijk jurist. Wat als ik in de toekomst een hoofddoek wil dragen? Dan kan ik op bepaalde plekken gewoon niet meer werken. Terwijl ik weet dat ik mijn werk heel goed zal doen. Ze kijken hier niet naar de mens. Ze kijken naar welk God je hebt en dat is walgelijk.”

download-2

Over de auteur

Suna Floret woont in Rotterdam. Ze schreef onder andere columns voor het Algemeen Dagblad en werkt nu als fulltime docent op Het …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief