Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Ook ik heb me door het Nederlandse Klimaatakkoord geworsteld. Het stuk is een regelrechte lijdensweg en gaat gehuld in een mistige brei van woorden waar geen doorkomen aan is. Toch kroop ik door de krochten van deze deal op zoek naar antwoord op een belangrijke vraag: voor wie geldt dit Klimaatakkoord? “Hoezo voor wie? Voor Nederland natuurlijk!”, zul je nu hardop denken.

Maar zo simpel is het niet. Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat niet uit één land, maar uit vier landen en drie speciale gemeenten. Voorheen beter bekend als de Antillen, hebben we naast Nederland de landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten (het Caribisch deel van het Koninkrijk) en de speciale gemeenten Bonaire, Statia en Saba binnen ons Rijk.

Je zou denken dat als er dan een Klimaatakkoord wordt opgemaakt, het voor het gehele koninkrijk geldt. Het was nota bene voormalig minister-president Mike Eman van Aruba die namens het Koninkrijk der Nederlanden het Klimaatakkoord van Parijs ondertekende op het VN-hoofdkantoor in New York.

Alsof de rest van het koninkrijk geen last heeft van dezelfde klimaatverandering

Kamerlid Nevin Özütok had dezelfde vraag en kreeg antwoord van minister Wiebes. Zijn reactie: ons Klimaatakkoord volgt Europese reductieverplichtingen, daar heeft de rest van het koninkrijk niks mee te maken. Pardon? Alsof de rest van het koninkrijk geen last heeft van dezelfde klimaatverandering? We hebben samen toch de handtekening gezet? Half Nederland zat aan de klimaattafels, konden er niet wat extra stoelen worden bijgeschoven?

Want ook de eilanden moeten iets doen aan het klimaat. Curaçao staat dankzij olieraffinaderij Isla in de top 3 van meest vervuilende landen ter wereld. Per inwoner stoot alleen Qatar meer CO2 uit. Alle eilanden zijn afhankelijk van dieselgeneratoren voor een stabiele stroomvoorziening. Dat alles om de airconditioning te laten draaien voor een aangenaam (binnen)klimaat. Ons gehele koninkrijk heeft een Klimaatakkoord nodig, een rijksklimaatakkoord.

Dat helpt niet alleen het klimaat, maar maakt van de eilanden ook gidseilanden die andere eilanden in de wereld helpen de stap naar duurzaamheid te maken. Er zijn er genoeg met dezelfde problemen. Caribische ondernemers en studenten die nu in Nederland werken, kunnen hun kennis en kunde inzetten. Een win-win-winsituatie voor iedereen. Waar wachten we nog op?

Beste minister Wiebes,
Laten we het huidige Klimaatakkoord verbreden en met het gehele Koninkrijk der Nederlanden werken aan een rijksklimaatakkoord. Nodig iedereen uit die een bijdrage kan leveren en begeleid ze in de polder die wij zo goed kennen. Het vergt visie. Over grenzen heen kijken. Dynamiek. Maar we moeten alles doen om het gezamenlijk ondertekende Klimaatakkoord van Parijs te halen. Toch?

Plastiglomerate_2100x1118

Lief plastic, we moeten praten

Ingenieur en plasticexpert Daniël Poolen beziet onze scheve verhoudingen met plastic.

pexels-photo-327090

Dopperadoptie

Zit er een grens aan de hoeveelheid duurzame waterflessen die iemand kan hebben?

EWalvisch_280120_Daniel_Poolen_505

Over de auteur

Daniël Poolen (1985) werkt bij de Rabobank als duurzaamheidsonderzoeker op het gebied van circulaire economie en energietransitie met een …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief