Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Trump heeft mij iets goeds laten realiseren. Ik kwam hier achter toen ik bij een van mijn beste vrienden tot in de vroege uurtjes naar de verkiezingen keek. Terwijl hij amper zijn ogen kon openhouden, bedacht ik mij hoe het zou zijn om Trump als wereldleider te hebben. Ik had het al gevoeld aan mijn water.

Tijden mijn fietstocht naar mijn eigen huis bedacht ik mij hoe anders het leven kan lopen. Het ene moment ben je een reality-ster, het volgend moment ben je de president van de Verenigde Staten. Alles kan tegenwoordig, zolang je erin gelooft. Als Trump er zelf niet zo in had geloofd, had hij de helft van de stemmers niet kunnen overhalen.

Doe iets, in plaats van doormodderen

“Wat moet ik toch met mijn leven”, zuchtte ik deze zomer in de auto. De chauffeur, die een van mijn beste vrienden is, keek mij aan en zei: “Je gaat gewoon werken. Word een ZZP’er, ga netwerken. Doe iets, in plaats van doormodderen”. Maar hoe dan, dacht ik terwijl de zomerdagen een voor een voorbij gingen. Daar stond ik dan, 26 jaar oud, geen diploma na zes jaar Geneeskunde en praktisch geen stabiel inkomen. Behalve mijn maandelijkse stufi, die ik ondanks mijn afwezigheid in de collegebanken elke maand zonder schaamte ontving.

Haruki Murakami

Het leven kan heel anders verlopen dan je denkt. Leonard Cohen, een briljante muzikant die onlang is overleden, begon pas na zijn dertigste met zijn muziekcarrière. Mijn favoriete schrijver, Haruki Murakami, heeft een lange tijd een bar gerund. Nu heeft hij meerdere nominaties voor de Nobelprijs voor de literatuur.

Tijdens een conferentie over vrouwen en de arbeidsmarkt, zat ik naast Jasmine Sendar. We hadden het over haar tijd na ‘Onderweg naar morgen’ en de jaren dat ze in de thuiszorg heeft gewerkt om haar leven weer op te pakken. Terwijl ik fiets naar huis die nacht, vraag ik mij af hoe moeilijk mijn idolen het hadden bij het luisteren naar hun roeping. Hoeveel mensen verklaarden ze wel niet voor gek en wilden ze tegenhouden?

Vrij veel mensen hebben mij proberen tegen te houden. Afstand nemen van een studie zoals Geneeskunde is moeilijker dan men denkt. In vergelijking met andere studies wordt er vaak gezien dat de studie-uitval bij Geneeskunde lager is dan andere studies. Geneeskunde wordt als een roeping gezien. Het is iets waar je voor kiest en er bij blijft. Je maakt het af.

Gestopt met Geneeskunde

Toch heb ik dat niet gedaan en ik weet dat er genoeg anderen zijn die jarenlang door blijven studeren zonder een knoop door te hakken. Bij een tutorgesprek werd mij toch geadviseerd om het af te maken. “Wat als je later gaat solliciteren en je potentiële werkgever naar je studie Geneeskunde vraagt? Hoe ga je je verantwoorden?”

Zowel Donald als ik hebben geen startkwalificatie

Als Trump mij één ding heeft geleerd, is het dat je alles, altijd en overal kunt verantwoorden. Of het nou vrouwenhaat, racisme of een afgebroken studie is. We leven in een wereld waar het papiertje ons steeds minder limiteert en de mogelijkheden voor een ZZP’er steeds groter worden. Sinds kort mag ik mijzelf ook een ZZP’er noemen, waardoor de verleiding om mijn studentenveren af te schudden steeds groter wordt. Zowel Donald als ik hebben geen startkwalificatie. We hebben niet gestudeerd om zover te komen in ons leven. Of het Donald’s roeping is, is nog maar de vraag, maar volgens mij heb ik die van mij gevonden.

PLLRAAK_ESRA_DEDE_HR__24

Over de auteur

Freelance journalist

Esra Dede blogt voor OneWorld over alles wat haar opvalt. Hoewel haar ouders Turks zijn, heeft ze niets met labels als ‘allochtoon’, …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief