Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Bijna elk bedrijf is tegenwoordig bezig met het milieu. Sommige zijn nobele strijders die de wereld willen verbeteren. Sommige kan het geen fuck schelen, maar ze hebben wel een groen pakje aangetrokken. Toch zijn deze bedrijven voor het ongetrainde oog nauwelijks te onderscheiden. De Raad van State gaf ons dit jaar een mooie lakmoesproef om dat onderscheid duidelijk zichtbaar te maken.

Na de uitspraak dat de Nederlandse aanpak om stikstof terug te dringen in kwetsbare natuurgebieden van geen kant deugde, knalde de Nederlandse economie tegen een milieumuur. Het ging al gauw over de grenzen aan onze stikstofuitstoot.

Het Nationaal Kampioenschap Vingertje Wijzen was begonnen. De snelheidslimiet moest van 130 naar 100, wat leidde tot een driftige VVD. Een trekkertrek van woedende boeren bewoog zich naar de Hofstad. Mijn persoonlijke favoriet was toen het gezicht van Bouwend Nederland, oud-CDA-leider Maxime Verhagen, zijn dure pak verruilde voor een oranje hesje en een bouwhelm. Carnaval kwam laat dit jaar.

Iedereen was ineens boos op de stikstofgrens. Politici moesten het ontgelden. Regeringspartijen die normaal zo streng zijn op wie de landsgrenzen over komt, halen hun schouders op als het gaat om milieugrenzen. De boosheid van de bedrijven smolt grenzen van beton om tot wandjes van snijkoek. Het ging zelfs verder. Hoezo stikstofgrens? Wie bepaalt dat? Het RIVM? Met die metingen? Klopt dat wel?

Zie hier de lakmoesproef. De ware aard van de nepsuperheld komt naar boven. Geconfronteerd met een milieugrens trekt de nepsuperheld die in twijfel en doet alles om hem op te rekken of te elimineren. Een echte superheld wordt niet geconfronteerd met een grens; die ziet hem ruim van tevoren aankomen en bedenkt alvast oplossingen. Hoe kan ik een huis bouwen zonder (te veel) stikstof uit te stoten? Hoe kan ik voedsel voor mijn land produceren zonder de biodiversiteit aan te tasten? Allemaal vragen die je oplost met een superkracht die iedereen in zich heeft: creativiteit.

Want creatieve oplossingen zijn er. Elektrisch transport, modulair bouwen of biologische landbouw en veeteelt. Allemaal oplossingen die de stikstofuitstoot binnen onze landsgrenzen verminderen. Dit vergt veel tijd, geld en gescheld. Makkelijk is het zeker niet, maar het begint bij bewustzijn. Neem je milieuproblematiek serieus, dan gaat de creativiteit vanzelf lopen. De polonaise van fossiele-brandstof-slurpende voertuigen naar het Malieveld liet zien dat hier nog een wereld te winnen valt.

aircraft-wing-klm-396438

Hoe ‘blauwe trots’ KLM haar imago schoonpoetst

Worden de groene beloftes ook waargemaakt?

image

Achter jouw ‘groene’ label zit vaak gewoon grijze stroom

Elektrisch is de toekomst, maar hoe duurzaam is dat nu echt?

EWalvisch_280120_Daniel_Poolen_505

Over de auteur

Daniël Poolen (1985) werkt bij de Rabobank als duurzaamheidsonderzoeker op het gebied van circulaire economie en energietransitie met een …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

230308_MtMf23_OnlineBanners_5_600x500