Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Eindelijk is het zover. Statiegeld op kleine plastic flesjes is een feit. Ook zijn plastic verpakkingen voor eenmalig gebruik, zoals piepschuim bakjes en plastic rietjes, vanaf begin deze maand verboden in Europa. De eerste babystapjes in de Europese strijd tegen plasticvervuiling zijn gezet. Maar er hangt meer in de lucht. Wereldwijd komen plannen op tegen plasticvervuiling. Het idee van de circulaire economie wordt steeds inniger omarmd. De tijd lijkt rijp voor een belangrijke volgende stap: een internationaal akkoord van Parijse proporties tegen plasticvervuiling. En Nederland heeft een aanvoerder in huis om zo’n akkoord werkelijkheid te maken.

Mijn hoop is gevestigd op onze staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, of zoals ik haar zou noemen ‘de minister van de Circulaire Economie’, Stientje van Veldhoven (D66). Zij maakt al sinds haar aantreden werk van de strijd tegen plasticvervuiling. Zij voerde, mede mogelijk gemaakt door milieuorganisaties, statiegeld in op kleine plastic flesjes. Zij scoorde met het Nederlandse en Europese Plastic Pact, waarin de overheid, winkeliers en verpakkingsbedrijven zichzelf doelen hebben gesteld voor minder plasticgebruik, meer recycling en recyclebaarheid van verpakkingen. En begin dit jaar gaf ze bij de milieutop van de Verenigde Naties een voorzetje om plasticvervuiling gezamenlijk tegen te gaan.

 

Van Veldhoven heeft de kwaliteiten in huis om uit te groeien tot een aanvoerder van wereldklasse

Overigens valt er genoeg op haar speelwijze aan te merken. De afspraken zoals het Nederlandse en Europese Plastic Pact zien er fraai uit, maar zijn niet bindend en volledig vrijblijvend. Statiegeld op kleine flesjes is nu onderdeel van de oplossingen, maar het heeft 20 jaar geduurd voordat het zover was. Ondertussen verdwenen miljoenen tonnen plastic afval in onze wateren. Kortom, als we de strijd tegen plastic ‘uitstoot’ serieus nemen, moet het harder, beter, sneller en sterker. Dat vraagt een opstelling van maatregelen die net zo serieus zijn als de maatregelen om CO2-uitstoot te verminderen.

assorted-coloured-straws-2842113

Verbod op plastic rietjes? Voor veel mensen zijn ze onmisbaar

Voor veel chronisch zieke en gehandicapte mensen zijn het essentiële hulpmiddelen.

Er is nog wat werk aan de winkel, maar Van Veldhoven heeft de kwaliteiten in huis om uit te groeien tot een aanvoerder van wereldklasse. En ik moet je eerlijk zeggen, daar ben ik ook wel aan toe. Een leider die over grenzen heen kijkt. Dynamiek heeft. Een wereld verbeterende visie, maar dan niet van het VOC-soort. Terwijl ik deze column tik, tikt de D66 aan de hoofdlijnen van het nieuwe regeerakkoord. De posities worden bepaald. Het ideale moment om zo’n grootse visie op papier te zetten met Van Veldhoven aan de leiding.

Dat zo’n internationaal plasticakkoord meer is dan wensdenken van deze columnist, was te zien op de G7-top in Cornwall. Daar sloegen wereldleiders de handen coronaproof ineen om de impact van de mens op de natuur te verkleinen. Onderdeel daarvan is de aanpak van plastic afval. In de verklaring werd gesproken over het ondersteunen van een potentieel internationaal akkoord. Zie hier de ideale voorzet. Ik hoop dat Van Veldhoven hem bij de volgende milieutop van de VN, namens Nederland, inschiet.

Plastic in cijfers .001

Wat gebeurt er met al het plastic dat we blijven produceren?

Feiten en cijfers op een rij over ons plasticgebruik.

daniel poolen

Staat de minister het schaamgroen niet op de kaken?

Het 'groenste kabinet ooit' heeft zijn duurzame doelstelling niet gehaald.

EWalvisch_280120_Daniel_Poolen_505

Over de auteur

Daniël Poolen (1985) werkt bij de Rabobank als duurzaamheidsonderzoeker op het gebied van circulaire economie en energietransitie met een …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief