Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Het aantal gedetineerden is in Zweden zo sterk gedaald dat de overheid vier gevangenissen en één huis van bewaring sluit.

Sinds 2004 is het aantal Zweedse gedetineerden met 1 procent per jaar gedaald. Tussen 2011 en 2012 gold dat zelfs voor 6 procent. Dit percentage zal tussen 2012 en 2013 hetzelfde zijn, voorspelt Nils Öberg, hoofd van de Zweedse gevangenis en reclassering. De oplossing voor leegstaande gevangenissen? Sluiten!

Buitenlandse gedetineerden
Zweden telt 112 gedetineerden op 100.000 inwoners, meldt The Guardian. In de Verenigde Staten zijn dat er 716 op de 100.000, in Rusland 475 en in China zitten 121 mensen hun straf in het gevang uit. Het aantal Nederlandse gedetineerden ligt daar ver onder met 75 gedetineerden per 100.000 inwoners.

Reclassering
Op dit moment zitten 4.852 mensen van de 9,5 miljoen Zweedse inwoners achter de tralies. Het aantal Zweedse gedetineerden is sterk gedaald doordat er meer aandacht wordt besteed aan reïntegratie. Hierdoor vallen gevangenen na hun vrijlating niet zo gauw meer in oude gewoontes. “Toch denken we niet dat de gehele daling van zes procent verklaard kan worden door de investeringen in het voorkomen van een terugval in de criminaliteit”, zegt Öberg in The Guardian. Er worden in Zweden vaker voorwaardelijke straffen opgelegd en bovendien zijn straffen voor sommige misdrijven (zoals drugsdelicten) verlaagd. Volgens Öberg zitten er sinds maart ongeveer 200 mensen minder vast wegens drugsdelicten dan het jaar daarvoor.

Lees meer op: The Guardian
Foto van Kim Daram op: Flickr
 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief