Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Zuid-Afrika vierde zaterdag de honderdste verjaardag van het African National Congress (ANC). President Jacob Zuma noemde de viering een heuglijke gebeurtenis, niet alleen voor ANC-leden maar voor alle Zuid-Afrikanen.

Zo’n tienduizend personen waren aanwezig bij de bijeenkomst in Bloemfontein waaronder belangrijke Afrikaanse leiders als aartsbisschop Desmond Tutu en burgerrechtenactivist Jesse Jackson. De 93-jarige Nelson Mandela kon vanwege zijn gezondheid niet aanwezig zijn. President Zuma benadrukte tijdens zijn speech het belang van samenwerking in het bereiken van een democratisch, welvarend land zonder apartheid, onderdrukking en seksisme. “We hebben een lange weg afgelegd sinds 1652, toen de eerste kolonisten voet aan wal zetten.” Volgens Zuma fungeerde het ANC tijdens die weg als een veilige thuishaven voor de Zuid-Afrikanen.

Kritiek
De viering was niet geheel zonder kritiek. Zo bekritiseerde de oppositie het hoge bedrag van 12 miljoen dollar dat aan de viering uitgegeven is. Ook is de reputatie van het ANC in de loop der jaren geschaad door corruptie schandalen, politieke conflicten en de luxe levenstijlen van kopstukken. 

Lees meer bij BBC
Foto: (cc)
 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief