Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Wil je meer weten over sociaal ondernemerschap? Ben je geïnteresseerd in de productie van duurzame mode? Of vraag je je af hoe de landbouw in de toekomst 9 miljard mensen kan voeden? Tijdens summerschools in heel Europa besteden onderwijsinstellingen aandacht aan duurzaamheid en sociaal ondernemerschap. OneWorld licht er een paar uit. Voor deze zomer of wellicht al ter voorbereiding op de zomervakantie volgend jaar!

Hoe verklein je de milieu-impact van bedrijven?
In het Arboretum Trompenburg, een botanische tuin vlakbij de Rotterdam School of Management, vindt voor het tiende jaar op rij de collegereeks Companies in Ecologies plaats. Tijdens de colleges staat de impact van bedrijven op lokale en mondiale ecosystemen centraal. Studenten gaan onder meer aan de slag met een  strategie om hun eigen milieu-impact te verkleinen en bestuderen hoe bedrijven dat zouden kunnen doen. Het programma vindt, heel toepasselijk, grotendeels buiten plaats.

[[{“fid”:”38556″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”collegereeks Companies in Ecologies”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”collegereeks Companies in Ecologies”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”CinE 2014″,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]Een impressie van de collegereeks Companies in Ecologies in 2014.

Circulaire jurkjes ontwerpen
De Madrileense design academie IED organiseert een programma over duurzame mode. Tijdens het Spaanstalige programma Fashion & Sustainability analyseer je de milieu-impact van de mode-industrie en komen bestaande alternatieve productiemethoden aan de orde. Deelnemers gaan verder aan de slag met het ontwikkelen van een circulaire business model voor de modewereld.

MVO-prestaties leren meten
De Universiteit van Aarhus in Denemarken biedt een programma aan over duurzaamheidverslaglegging. Tijdens het programma Sustainability Reporting leer je de economische, ecologische en sociale prestaties waarover bedrijven tegenwoordig verantwoording afleggen in hun MVO-jaarverslag. Als je de cursus hebt afgerond weet je hoe je een MVO-jaarrapport kan maken en hoe je de kwaliteit van zo’n verslag kan beoordelen.

Leren over duurzame voedselproductie in biologische hotspot
In Emmendingen, even buiten de Zuid-Duitse stad Freiburg, organiseert de European College of Human Ecology een werk- en onderzoeksprogramma over de toekomst van duurzame voedselproductie. Tijden het programma staat de uitdaging om iedereen wereldwijd toegang te bieden tot gezond eten en schoon drinkwater centraal. Deelnemers gaan samen met betrokken burgers en bedrijven (in Emmendingen liggen de wortels van het bio-dynamische keurmerk Demeter) aan de slag om actuele vraagstukken te onderzoeken en presenteren hun resultaten in het stadhuis.

Leer hoe ondernemers maatschappelijk problemen oplossen
Tijdens de zomercursus Social Entrepreneurship aan de Universiteit Utrecht leren deelnemers hoe maatschappelijke problemen op een ondernemende manier kunnen worden opgelost. Tijdens het programma worden de obstakels besproken die sociaal ondernemers doorgaans tegenkomen. Daarnaast leren studenten hoe  sociaal ondernemingen hun maatschappelijke impact kunnen meten.

Meer summerschools vind je op deze website.

Over de auteur

Maarten van der Schaaf schrijft in binnen- en buitenland verhalen over mensen die inspireren en bedrijven die ertoe doen.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief