Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Zeventien Republikeinse congresleden hebben in een resolutie hun bezorgdheid geuit over de klimaatverandering. Ze gaan daarmee in tegen het beleid van president Donald Trump.

De harde lijn die Trump op klimaatgebied voert, ontmoet steeds meer weerstand – en niet alleen van de Democraten. Zeventien Republikeinse volksvertegenwoordigers, van wie verschillende uit regio’s die nu al te lijden hebben onder de klimaatverandering, roepen openlijk op om het probleem niet langer te negeren.

Economische argumentatie

De zeventien, onder leiding van Elise Stefanik uit New York en Ryan Costello uit Pennsylvania, zetten hun handtekening onder een resolutie waarin ze de economische gevolgen benadrukken.

“Als er niets wordt ondernomen, heeft een veranderend klimaat het potentieel om alle Amerikanen te treffen, en de kwetsbare groepen het hardste”, stelt de resolutie.  “Ze kan de productiviteit schaden in sleutelsectoren van de economie zoals de bouw, de landbouw en het toerisme, en toekomstige generaties opzadelen met hoge economische en ecologische schulden, en een bijkomende belasting vormen voor de begrotingen van de staten en de federale overheid.”

De volksvertegenwoordigers pleiten voor maatregelen om zowel de oorzaken als de effecten van de klimaatverandering aan te pakken en daarbij gebruik te maken van “onze vindingrijke, innovatieve en exceptionele” Amerikaanse traditie om “economisch leefbare en breed gesteunde publieke en private oplossingen te creëren”.

Politieke breuklijn

De initiatiefnemers vinden dat de strijd tegen de klimaatverandering door beide partijen gevoerd zou moeten worden. “Dit thema is zo’n twintig jaar geleden jammer genoeg gepolitiseerd geraakt”, zegt Curbelo. “We starten een proces om die politiek er weer uit te halen, de ruis te verminderen en ons te richten op de uitdaging zelf en de mogelijke oplossingen.”

De volksvertegenwoordigers zijn niet de enige dissidente stemmen binnen de Republikeinse Partij. Vorige maand nog verrasten een aantal Republikeinse nestors vriend en vijand met een pleidooi voor een CO2-belasting. Bij de ondertekenaars waren de voormalige ministers van Buitenlandse Zaken James Baker III en George Shultz en voormalig minister van Financiën Hank Paulson.

“De groeiende bewijslast rond de klimaatverandering is te groot geworden om nog te negeren”, schreven ze. “Te lang hebben Republikeinen de andere kant op gekeken, en het initiatief overgelaten aan hen die steeds striktere regels bepleiten.”

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief