Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Met een droom en één project klopten Dorien en Raj indertijd aan bij Wilde Ganzen. “Wij ondersteunen kleinschalige ontwikkelingsprojecten”, vertelt Esther Rozendal, beleidsmedewerker bij Wilde Ganzen. “Vanaf het begin geloofden we in hun opzet. Hun kracht zit in twee dingen: ze geven jongeren niet alleen een beroepsopleiding, maar maken hen ook weerbaar en leren hun om te gaan met de eisen die de maatschappij aan ze stelt.”

“Daarnaast hebben ze een goed verdienmodel: ze bouwen een school, verhuren de ruimtes aan lokale ondernemers, die op hun beurt weer les geven aan de leerlingen. Zo krijgen de scholieren van meet af aan te maken met de praktijk. Mensen uit de buurt kopen de gemaakte producten, waardoor de school midden in de gemeenschap staat.”

Een kans geven

Deze praktische hulp werkt. “Van de jongens en meiden die bij ons een opleiding hebben gevolgd, heeft tachtig procent een baan gevonden”, vertelt Dorien van Young Africa. “Gelukkig zien we dat steeds meer Afrikaanse landen bereid zijn te investeren in werkgelegenheid. Alleen zit er vaak nog een groot gat tussen beleid en uitvoering.”

Behalve in Zimbabwe zit de organisatie nu ook in Mozambique, Botswana, Namibië en Zambia. Van een klein project is het uitgegroeid tot een duurzame organisatie. “Het zijn de jongeren waardoor het een succes is geworden, vertelt Dorien enthousiast. “Ze brengen veel positieve energie om een betere wereld voor zichzelf en anderen te creëren. Jongeren bezitten een ongelooflijk potentieel, maar hebben soms een kans nodig om tot bloei te komen. Die bieden wij hun.”

Zes ambitieuze jongeren

Begin dit jaar bezocht Esther Rozendal scholen van Young Africa in Mozambique en Zimbabwe en ontmoette daar de zes ambitieuze jongeren die hier geportretteerd zijn. “Wilde Ganzen is in de afgelopen twintig jaar samen met Young Africa opgegroeid. We ondersteunen ze nu bij de aanvraag van een subsidie bij de Europese Unie. Zij doen het inhoudelijke gedeelte, wij adviseren bij de financiële planning en de verslaglegging.”

Alan (21) Zimbabwe

In Zimbabwe greep Alan de kans aan om zichzelf verder te ontwikkelen. Hij volgde in 2016 een cursus om auto’s te repareren. Met een waardevol diploma op zak is hij klaar voor de arbeidsmarkt.

Eliza (20) in Mozambique

In Mozambique volgde Eliza een cateringopleiding. Toen ze jongeren zag lassen, leek haar dat veel leuker. Sinds februari van dit jaar heeft ze haar lasdiploma op zak. Nu is ze bezig met het maken en verkopen van ovens.

Gibson – Mozambique

In Mozambique was Gibson (rechts) in 2012 de beste student van het jaar bij de opleiding tot elektricien. Nu is hij docent en ondernemer, en verdient hij genoeg om een universitaire opleiding volgen.

Faite (17) – Zimbabwe

In Zimbabwe volgt Faite een computercursus. Ze wil haar typesnelheid verbeteren, zodat ze als secretaresse aan de slag kan.

Robert (18) in Mozambique

In Mozambique – waar Portugees de officiële taal is – heeft Robert zichzelf goed Engels leren spreken door naar Amerikaanse cartoons te kijken. Nu volgt hij een leiderschapstraining. “Voor de training was ik verlegen, nu durf ik voor een groep te staan.”

Rosa (23) in Mozambique

In Mozambique heeft Rosa een agrarische opleiding gevolgd. Ze heeft nu een eigen bedrijf met 900 kippen, waarmee ze 70 euro per week verdient. Ook is ze betrokken bij een programma dat jongeren helpt een bedrijf op te zetten.

Over de auteur

Tekstschrijver bij Wilde Ganzen
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief