Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

“U heeft het nog goed volgehouden, of niet, mevrouw? Er staat hier dat een derde van de docenten voor hun dertigste alweer stoppen met lesgeven. Maar u blijft gewoon, toch?”, vraagt Jacob. “We zijn soms wel vervelend maar zo erg is het toch niet?” vraagt hij lachend. “Dat zijn waarschijnlijk de docenten die sowieso niet in het onderwijs horen. Het lijkt mij juist heel gezellig met ons. Wij zijn geweldig!”

“Volgens mij gaat het niet eens om ons” zegt Aysel. “Soms krijg ik om elf uur in de avond nog mails van docenten. Het lijkt echt alsof sommige docenten geen leven hebben. Alsof ze alleen maar met ons bezig zijn. Ik zou echt niet zoveel kunnen werken. Al helemaal niet als ik later nog een gezin heb. Als ik wegloop van werk, dan wil ik er de volgende ochtend pas weer aan denken. En dan zeuren wij nog dat er niet snel genoeg wordt nagekeken, en zo. Mijn moeder zegt dat ik ook juffrouw moet worden omdat het volgens haar een mooi beroep is voor een vrouw. Veel vakantie en dat is best handig als je later kinderen hebt. Maar volgens mij is het dus helemaal geen handig beroep”.

“Ja, maar lesgeven heeft echt wel voordelen, hoor. Je bent alleen maar met jongeren bezig, je hebt geen baas bij je zitten die steeds met je meekijkt of vervelende collega’s waarmee je in eenzelfde ruimte moet zitten. In dit lokaal ben jij gewoon de baas, dat is best cool. En je krijgt gewoon je salaris, terwijl je twee maanden op vakantie bent. Dat kan echt nergens anders, alleen in het onderwijs”, zegt Jacob, alsof hij een woordvoerder is voor het docentschap.

“Dan kan jij toch leraar worden?” zegt Aysel. “Nee, ik zou geen les kunnen geven. Ik heb denk ik het geduld er niet voor. Ik word al gek als ik mijn broertje moet helpen met zijn huiswerk, laat staan een hele klas. Nee, man. Dan moet ik echt veel geld krijgen”, zegt Jacob. “Je zegt net tegen mevrouw Floret dat wij juist gezellig zijn en dat het niet zo erg is!?” roept Aysel. “Ja, dat is zo… Maar wij zijn toch ook gezellig? Toch? Mevrouw?”

download-2

Over de auteur

Suna Floret woont in Rotterdam. Ze schreef onder andere columns voor het Algemeen Dagblad en werkt nu als fulltime docent op Het …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief