Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De geheime dienst van Zuid-Afrika hield Samantha Lewthwaite al drie jaar in de gaten. Ze werd verdacht van banden met de terreurbeweging Al-Shabaab, maar kon als Natalie Webb ongestoord het land verlaten.

Lewthwaite (29) is de hoofdverdachte, bedenker en organisator van de aanslagen op het winkelcentrum Westgate in Nairobi, volgens de Britse media. De kranten baseren hun vermoedens op het feit dat Interpol een dag na de aanslagen een internationaal opsporingsbevel voor Lewthwaite gaf. Daarnaast zei de Keniaanse minister van Buitenlandse Zaken dat een Britse vrouw betrokken was bij het drama in Westgate. Al-Shabaab eiste de aanslagen, waarbij 67 mensen omkwamen, op.

Witte weduwe
De Noord-Ierse Lewthwaite stond al bekend bij de Amerikaanse, Britse, Zuid-Afrikaanse en Keniaanse geheime diensten. Ze had de bijnaam ‘de witte weduwe’. Haar man, Germaine Lindsay, vermoordde op 7 juli 2005 met een zelfmoordbom 26 mensen op het King’s Cross Station In Londen. Lewthwaite dook daarnaast op in een Keniaans onderzoek naar het financieren van terreur in 2010.

De witte weduwe verhuisde in 2009 naar Zuid-Afrika. Hier bereidde ze vermoedelijk de aanslagen in Nairobi voor. Ze werd in 2011 bezocht door de Keniaanse anti-terrorisme-politie in het huis van een doodgeschoten Al-Shabaab-lid. De politie dacht echter dat zij Lewthwaite niet was, aangezien ze een Zuid-Afrikaans paspoort had met de naam Natalie Webb. Toen ontdekt werd dat het paspoort vals was, was de witte weduwe al gevlogen, waarschijnlijk naar Somalië.

De Zuid-Afrikaanse krant Times Live probeert erachter te komen waarom Lewthwaite zo gemakkelijk het land kon verlaten.

Lees meer op: Times Live
Foto Mr Hayata: Flickr

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

230308_MtMf23_OnlineBanners_5_600x500