Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Hoe moet je Victoria Koblenko omschrijven? Ze is actrice en presentatrice. Maar daarnaast is ze nog veel meer. Model, commentator, mensenrechtenactivist, ondernemer en natuurlijk politicologe. Onlangs maakte ze zich hard voor bewapening van het Oekraïense leger.

Marten mailt over de sterren

Wat dragen sterren bij aan een betere wereld?
OneWorld-medewerker Marten Groen mailt wekelijks met een collega over een binnen- of buitenlandse beroemdheid en geeft een score.

Victoria Koblenko werd in 1980 geboren in Vinnytsja, in de toenmalige Sovjet-Unie. Sinds de val van het communistische regime ligt de stad in Oekraïne. Victoria haar geboorteland bestaat dus niet meer. Op haar twaalfde verhuisde ze naar Nederland en werd bekend door een rol in Goede Tijden Slechte Tijden. Ik mail met Lonneke van Genugten, adjunct-hoofdredacteur van OneWorld over de vele kanten van Victoria Koblenko. 

Marten: “Wat is dat toch met Victoria. Ze is ontzettend slim, heeft een uitgesproken mening over mensenrechten en de situatie in Oekraïne en toch heb ik het idee dat ze telkens weer wordt neergezet als een soort stoeipoes…”

Lonneke: “Nou ja, dat zijn jouw woorden. Ik zou eerder zeggen ‘seksueel uitdagend, flirterig speels met een licht drama-queenachtige touch’, zoals we zagen in 24 uur met… In mijn beleving schiet ze als een jojo tussen een aantal uitersten. Kijk naar haar Facebookpagina. We zien de ene dag selfies met allerlei avontuurlijke kapsels (paars, roze etc.), de volgende dag knuffelt ze, gekleed in een winterse Mart Smeets-onesie, met rendieren. Ik mis de rode draad in haar bestaan. Al moet ik toegeven dat het misschien ook gewoon jaloezie is richting mensen die op elegante wijze onesies met ijstruiprint kunnen dragen.”

[[{“fid”:”34277″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Victoria Koblenko op Facebook”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Victoria Koblenko op Facebook”},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“alt”:”Victoria Koblenko op Facebook”,”title”:”Victoria Koblenko op Facebook”,”style”:”height:611px; width:494px”,”class”:”file-default media-element”}}]]

 

Marten: "Vorig jaar gaf ze Sven Kockelman (een presentator die ik maar een eng mannetje vind) er van langs. Heb jij het idee dat vrouwen zichzelf meer moeten bewijzen dan mannen als ze serieus genomen willen worden?”

Lonneke: “Ik denk meteen aan Jeroen Pauw's antwoord op de vraag of hij meer vrouwen in zijn nieuwe talkshow zou uitnodigen: "Als ze langzamerhand iets in onze samenleving gaan betekenen wel. Maar feitelijk is dat niet zo"."

Marten: "Ouch, die kwam hard aan."

Lonneke: “Voor vrouwen leggen we de lat hoger. Mannen mogen met z’n vieren aan een studiotafel gaan zitten en anderhalf uur volkletsen met caféhumor over voetbal. Een mannelijke mopperaar wordt onze nationale knuffelbrompot, een kritische vrouw is oud, lelijk en zuur. Ook kunnen we vrouwen niet goed plaatsen als ze verschillende rollen spelen op verschillende momenten."

Marten: “Vorige week zaterdag riep Victoria in Trouw op tot het bewapenen van het Oekraïense leger. Ze schreef: “Zonder wapenleveranties kan de oorlog nog jaren duren". En dat was niet voor het eerst dat ze over Oekraïne sprak. Ik moet zeggen dat ik bewondering heb voor de manier waarop zij betrokken is bij de situatie in Oekraïne!"

Lonneke: “Jazeker, ze heeft ook opiniestukken geschreven voor OneWorld. Uit haar artikelen blijken haar politieke betrokkenheid en haar gedegen kennis van het land. Ze is een verbindingslijn tussen het Nederlandse publiek en de Oekraïense burger. Bovendien is ze niet bang om haar ex-landgenoten eens flink de oren te wassen (“ze moeten niet klagen, maar naar de stembus gaan”)."

Victoria Koblenko in Kiev, foto Marielle van UitertVictoria Koblenko in Kiev. Foto: Marielle van Uitert.

"Zo'n politieke stellingname is overigens een rol die bij je moet passen. Jij neemt wel eens een Friese oranjekoek mee naar de redactie, maar je werpt je niet op als strijder voor Friese onafhankelijkheid.”

Marten: “Nou, nu ‘de Hollanders’ na Groningen een oogje hebben laten vallen op het gas bij Terschelling, begint mijn Friese bloed wel te koken. Niet iedereen hoeft een ambassadeur te zijn, maar je kan je bekendheid wel inzetten mocht dat nodig zijn. Victoria doet dat. Ik heb Tatjana nooit gehoord toen de pleuris uitbrak in voormalig Joegoslavië, om maar eens iemand te noemen.”

Lonneke: “Tatjana is gewoon een heel helder merk. Ze bemoeit zich niet met politiek, want dat verwachten haar fans niet van haar. Dat zou alleen maar voor verwarring zorgen. V&D moet ook niet opeens Luis Vuitton-tassen verkopen, of is dat geen goede vergelijking?”

Persfoto Victoria Koblenko voor wodkamerk Persfoto Victoria Koblenko voor wodkamerk.

Marten: “V&D heeft al moeite om gratis plastic tasjes weg te geven… Maar over commercie gesproken, sinds begin deze maand is Victoria flink aan de drank met premium Oekraïense brandwater! Heb je het drankje al geproeft?”

Lonneke: “Nou, dank je, geef mij maar een Victoriaans kopje thee met melk. Maar even serieus. Ik mis een duidelijk branding van waar Victoria precies voor staat. Het is mooi dat ze een ambassadeur is van het Oekraïense cultuurgoed, maar wat is precies de boodschap die ze wil uitdragen? Is ze een activist of een glamourgirl? Het ene moment staat ze in een dekbed gehuld haar handen te warmen bij Maidan Nezalezhnosti, het andere moment zit ze aan de wodka-macarons tijdens een loungeparty. Natuurlijk kunnen die twee kanten van haar persoonlijkheid naast elkaar bestaan, want dat zie je bij veel celebrities, maar het zou haar geloofwaardigheid een boost geven als ze ook af en toe de Victoria in het midden tussen die Dr Jekyll en Mr Hyde zou laten zien.” 

Marten: “Ze deed ook iets bij NCDO, de uitgever van OneWorld.” 

Lonneke: “Ja, ze was ambassadeur voor De Derde Kamer, een platform voor burgers uit Nederland en ontwikkelingslanden die samen nadachten over ontwikkelingsvraagstukken. Victoria is als verkiezingswaarnemer naar Uganda gereisd en heeft ook nog actie gevoerd voor een betere wereld in het Wageningse hotel De Wereld.”  

[[{“fid”:”34278″,”view_mode”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Victoria Koblenko het gezicht van Nederlands Modelabel I’SOME Fashion”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Victoria Koblenko het gezicht van Nederlands Modelabel I’SOME Fashion”},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“alt”:”Victoria Koblenko het gezicht van Nederlands Modelabel I’SOME Fashion”,”class”:”file-file-styles-artikel-halve-breedte media-element”}}]]

Commercial van modemerk l'Some

Marten: “En kende jij al ‘slow fashion’? Ook weer iets waar ze op inspringt!”

Lonneke: “Mijn advies aan Victoria is om zich hierop te profileren en Hollandse fashionista’s wegwijs te maken in de wereld van fair fashion. Ze is de IT-girl bij de Amsterdam Fashion Week, de sugar mama van Nederlands opkomend modetalent, boegbeeld van het Fair Fashion Lab Festival in het Humanity House en ze lanceerde een limited edition eco-shirt (89 euro). Zo’n programma als de Slag om de Klerewereld had zij eigenlijk gewoon moeten presenteren met Teun van der Keuken en Roland Duong als journalistieke sidekicks!”

Conclusie
We hadden in deze blog nog veel meer kunnen schrijven over Victoria Koblenko, want zo veelzijdig is ze. Dit is iemand die met één been in de glamourwereld staat (en dat waarschijnlijk ook heel leuk vindt) en met het andere been in de wereld van politiek en activisme. Dat zorgt wellicht bij sommigen voor verwarring, en misschien moet ze iets meer van haarzelf laten zien. Maar ik vind haar top!”

Goede voorbeeld:  
Persoonlijkheid:
Bijdrage aan een betere wereld:  

Over de auteur

Tekstschrijver bij Wilde Ganzen
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief