Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Met dank aan Arjen Lubach is TTIP inmiddels een redelijk bekend begrip in Nederland. Er wordt aardig wat over geschreven, onder andere op OneWorld, maar er zijn nog veel meer handelsverdragen in onderhandeling. Een daarvan is het Trade in Services Agreement, tussen de VS en de EU en 23 andere landen (waaronder Turkije, Mexico en Pakistan). De BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) ontbreken in het rijtje.

Het doel van TiSA is handelsbarrieres voor diensten weg te nemen. Aangezien de dienstensector bijna 80 procent van zowel de Amerikaanse als Europese economie inneemt, heeft het verdrag mogelijk grote impact op ons dagelijks leven.

Maar het TiSA was tot nu toe in nevelen gehuld – nog meer dan alle andere handelsverdragen waarover nog onderhandeld wordt. Tot nu. Wikileaks publiceerde afgelopen weken zeventien documenten waaruit onder andere blijkt wat de plannen zijn voor de luchtvaart, telecommunicatie en financiële diensten.

Wat bijvoorbeeld zou kunnen gebeuren, meldt The New Republic, is dat bedrijven (banken, maar ook e-commercebedrijven) persoonlijke data van gebruikers naar een ander TiSA-land brengen waar andere privacyregels gelden. Dat is controversieel, want EU-burgers zijn van veel meer privacy verzekerd dan Amerikanen.

TiSA wordt gezien als één van drie megahandelsverdragen waar president Obama vaart achter zet. De andere twee zijn TTIP (EU-VS) en TPP (onder andere VS, Japan en Australië). Als alle drie de verdragen doorgang vinden, kunnen Amerikaanse bedrijven zo'n beetje over de hele wereld handel drijven zonder handelsbarrieres. Maar er is veel verzet tegen de plannen, bijvoorbeeld van senator Elizabeth Warren. Volgens haar dienen de verschillende verdragen niemand behalve de multinationals.

Over de auteur

Eva Schram (1988) werkte als onderzoeksredacteur bij OneWorld en vertrok in april 2016 naar de VS om daar als freelance correspondent te …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief