Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De Liberiaans-Nederlandse schrijver Vamba Sherif bespreekt films die deze dagen in première gaan tijdens de Hivos Tiger Awards Competition. Vandaag: Where I Grow Old.

Hivos Tiger Awards Competition
Deze weken vindt het International Film Festival Rotterdam plaats. Ontwikkelingsorganisatie Hivos is hoofdsponsor van het festival en presenteert zelf de Hivos Tiger Awards Competition. Elke dag gaat een nieuwe 'tiger' in première. Hivos steunt filmmakers wereldwijd. 

Waar word je oud? Die vraag staat centraal in de nieuwe film van Marilia Rocha, Where I Grow Old. Ook binnen het thema migratie is het een belangrijk onderwerp. Migranten vestigen zich elders, maar blijven geteisterd door heimwee, die een obstakel vormt voor hun gemoedsrust en vaak hun handelingen bepaalt.

Heimwee kan een vloek zijn of een zegen, zei Nabokov. Het versterkt het besef van waar in de wereld je aanwezig bent en wat je moet doen om je doelen te bereiken, maar in al haar heftigheid kan heimwee ook succes in de weg staan, de weg naar geluk belemmeren.

[[{“fid”:”45030″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Where I Grow Old – trailer”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Where I Grow Old – trailer”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Where I Grow Old – trailer”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]

‘Ik ben niet van plan om oud te worden’, antwoordt Teresa. Dat is haar manier van omgaan met de realiteit

Zo ook in het leven van Teresa en Fransisca. Teresa vertrekt uit Lissabon om zich te herenigen met haar vriendin Francisca in Belo Horizonte in Brazilië. Teresa is een levensgenieter en Francisca een teruggetrokken, berekenende vrouw. Aanvankelijk botsen hun persoonlijkheden, maar langzaamaan bloeit er toch iets bijzonders op. De vergelijkingen tussen het land van herkomst en het land van aankomst blijven altijd bestaan. Zelfs de Portugese taal is in beide landen anders. Dan besluit Franscisca iets te doen dat hun vriendschap voor altijd zal veranderen.

‘Waar wil jij oud worden?’ vraagt Fransisca aan haar vriendin. ‘Ik ben niet van plan om oud te worden,’ antwoordt Teresa. Dat is haar manier van omgaan met de realiteit. Migranten stellen zich die vraag pas als ze geconfronteerd worden met de werkelijkheid van ballingschap. Ze treffen voorbereidingen voor hun oude dag; ze bouwen huizen in hun land van herkomst om daar ooit hun laatste jaren door te brengen; en ze hopen dat de tijd en de omstandigheden hen de kans zal bieden die droom te verwezenlijken. Soms met succes, maar vaak blijft het bij een droom. Over waar je oud mag worden heeft de migrant geen macht.

Over de auteur

Vamba Sherif vluchtte samen met zijn familie uit Liberia naar Syrië en kwam uiteindelijk in Nederland terecht. Na zijn studie rechten …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief