Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

“Mevrouw, hoe denkt u over de nieuwe sleepwet? De overheid weet straks alles over ons!” roept Kadir. “Alsof ze al niet alles weten”, zegt Robbert heel nuchter.

“Ja, maar toch. Dan zit iemand gewoon mee te lezen met mijn WhatsApp gesprekken. Dat is toch niet tof?” zegt Kadir. Robbert doet er luchtig over. “Kom op, joh. Wat voor interessante gesprekken voeren wij nou op WhatsApp? Negen van de tien keer gaat het helemaal nergens over. Waarschijnlijk gaat het bij jou tien van de tien keer nergens over, haha! En de overheid en andere organisaties zien al volop van ons. Als ik met mijn Albert Heijn pasje boodschappen ga doen, zien ze precies waar ik mijn spullen koop, wat ik koop en hoeveel geld ik in mijn portemonnee heb zitten. Met je telefoon ben je te traceren, Facebook weet veel over je, nieuwe auto’s zijn te traceren, je hebt drones. We hebben al niks te verbergen, joh. Dus ik maak me er echt niet druk om. En ik heb niks te verbergen, dus ja. Ze mogen gewoon meelezen. Het is ook een beetje voor onze eigen veiligheid, toch?”

Misschien kijk ik te veel Netflix, maar drones worden nu al gebruikt om groepen mensen neer te schieten .

Kadir is het er absoluut niet mee eens. “Nee, sorry. Alsof iemand die zichzelf gaat opblazen dat even openlijk gaat bespreken in een WhatsApp gesprek. En Nederland tapt al heel veel telefoongesprekken af, he! Ze doen hun werk gewoon niet goed. En ik denk gewoon dat het op een gegeven moment alleen maar op een slechte manier gebruikt gaat worden. Kijk naar de drones. Misschien kijk ik te veel Netflix, maar drones worden nu al gebruikt om groepen mensen neer te schieten terwijl die ook eerst zogenaamd alleen maar werden gebruikt voor onze veiligheid. De overheid doet toch iets verkeerd als ze alleen maar mensen online kunnen traceren?”

“Ik snap je punt, maar ik vind gewoon dat ze alles moeten doen om terroristen op te pakken. Kijk maar naar New York, weer mensen dood”, zegt Robbert. “Ja, en die gaat zijn actie van tevoren toch niet digitaal delen?” vraagt Kadir. “Zo’n man moet dan gewoon op een andere manier getrackt worden? Moeilijk man, echt. Als iemand zichzelf wil opblazen, dan doet hij dat toch wel. Ze kunnen controleren wat ze willen.”

download-2

Over de auteur

Suna Floret woont in Rotterdam. Ze schreef onder andere columns voor het Algemeen Dagblad en werkt nu als fulltime docent op Het …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief