Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

Vandaag vieren we World Savings Day! Gezien de financiële crisis van de afgelopen jaren, lijkt het misschien overbodig om nu deze dag te vieren aangezien veel mensen minder te besteden hebben. Maar niets is minder waar, mensen sparen in goede tijden en in slechte tijden, arm en rijk en dit gebeurt over de hele wereld. World Savings Day bestaat sinds 1924, uitgeroepen naar aanleiding de 1e Internationale Spaarbank Congres. Het idee was om een dag te wijden aan het bevorderen van ‘het sparen’ in de wereld. Banken zouden ook open moeten zijn, om mensen in staat te stellen hun spaargeld over te maken op hun rekening. 

 

Deze week ben ik in Dakar en daar bespreken we waarom hele jonge kinderen sparen kunnen gebruiken om hun leven te verbeteren. Spaargedrag bevordert controle over je eigen lot en heeft een positieve invloed op nemen van initiatieven en ondernemingszin. In veel landen waar het overgrote deel van de economie informeel is, kan succesvol ondernemen het verschil betekenen tussen armoede of een welvarender bestaan.

 

Dus het is geenszins een belang van spaarbanken en andere financiële instituties bij het vieren van deze dag, Aflatoun vindt het belangrijk om aandacht te vragen voor een nog groot gedeelte van de bevolking wereldwijd voor wie sparen en toegang tot spaarrekeningen nog onmogelijk is. Het begrijpen van wat sparen inhoud: niet verspillen, gecontroleerd geld uitgeven en plannen van het gebruik van geld. Het aanleren van een spaargedrag van jongs af aan beïnvloedt spaargedrag gedurende het hele leven. Heel simpel: jong geleerd, oud gedaan. En dan gaat het niet alleen over geld, maar ook over water, spullen, elektriciteit, enzovoort.

 

Besparen en leren over sparen leert ons ook over ‘waarde’. Niet alleen waarde van geld, maar waarde van spullen. De kans is groot dat we voorzichtiger omgaan met spullen waarvoor we (deels) gespaard hebben, ook op jonge leeftijd. En vaak vertegenwoordigt gespaard geld veel meer dan een appeltje voor de dorst of wat biljetten in een oude sok. Voor mensen met minder inkomen, betekenen kleine besparingen en het vermogen om uitgaven te plannen vaak ook meer keuzes en mogelijkheden.

 

Vooral voor kinderen en jongeren, lijkt het me dus goed om stil te staan bij World Savings Day. Maar ook volwassenen kunnen meedenken: wat betekent sparen voor u? waarvoor spaart u? is het alleen voor de oude dag of ook om nieuwe wellicht wat ricicovollere dingen in het leven te realiseren. Bedenk vandaag een concreet spaardoel en bedenk hoeveel u nodig zou hebben om het daadwerkelijk te doen. Als je er daadwerkelijk toe zet en de aparte spaarrekening ziet groeien, word je vanzelf blijer en wordt het langzaam maar zeker tastbaarder. Dit is wat Aflatoun kinderen doen met hele kleine bedragen, en het werkt!

 

Hidde

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief