Robert Went is econoom en werkt bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Voor OneWorld selecteert hij wekelijks zijn favoriete tweets. Uit zijn 128 tweets van deze week zijn dit de 22 (re)tweets die je niet mag missen.
De beste econoom
Robot angst
Pluto-populisme: hoe Trump de macht houdt
Een mooie analyse van Martin Wolf in de Financial Times over hoe een partij die vooral de belangen van de 0,1% behartigt aan de macht kan blijven.
Nieuw is niet altijd beter
Nieuw producten en diensten worden vaak met veel bombarie als substituut voor iets bestaands gepresenteerd, maar blijken in de praktijk vaak deels complementair te zijn. Hoe dat uitpakt is onvoorspelbaar en kan ook in de tijd veranderen. Daarom zijn er nog steeds (en opnieuw) lps, cassettebandjes, papieren agenda’s….
Voorbij het BBP
Regionaal economisch beleid
Ik ben oud genoeg om me nog te herinneren dat een minister van EZ (dat was Annemarie Jorritsma) verklaarde dat er geen specifiek regionaal beleid meer zou worden gevoerd, omdat er ‘geen zielige’ regio’s zijn. Daar wordt inmiddels in steeds meer landen heel anders over gedacht.
Gehandicapten de sigaar
Globalisering redden
De hoofdredactie van Follow the Money wilde graag een bespreking van het nieuwe boek van Dani Rodrik, waar ik enthousiast over ben. Die verscheen deze week, en dit is mijn slotzin: “Doe daarom jezelf en de wereld een plezier, en lees het nieuwe boek van Dani Rodrik.”
De rijken worden rijker
Leestip
Hallo Robot is een van de leukste en interessante boeken die ik ken over robots. Ik heb de afgelopen jaren heel wat af gelezen en gepraat over robots, maar hier heb ik weer veel van opgestoken. Mooi uitgevoerd en ook nog eens lekker geschreven: een aanrader!
Broadchurch
We kijken thuis graag naar Netflix-series, en Broadchurch vind ik een enorme aanrader. De eerste serie leek niet te overtreffen, maar in de derde is dat toch gelukt. In een van de laatste afleveringen zat een mooi levensmotto.
De illusie van krimp
Pareto efficiëntie
Leuke cartoon over een veel door economen gebruikt begrip: “Pareto-efficiëntie, Pareto-optimaal, allocatieve efficiëntie of het Pareto-criterium is de allocatie van middelen die dusdanig is dat niemand in een groep er op vooruit kan gaan zonder dat iemand anders er op achteruit gaat” (bron: wikipedia)
Contact
Je krijgt vanaf nu elke woensdag een mailtje wanneer de nieuwe aflevering van dit blog online staat als je lid wordt van de nieuwsbrief. Mijn homepage vind je hier.