Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Er tin tin, sigri tin tin…
Lang, héél lang geleden…

Anansi was een gulzige spin. Op een goede dag bedacht hij na lang prakkezeren dé manier om machtig te zijn. “Ma Akuba”, zei hij tegen zijn vrouw, “ik ga op reis. Ik ga alle wijsheid van de wereld verzamelen.”

Hij reisde de wereld over en raapte de wijsheden van alle stammen bijeen. Hij leerde dat jij niet bestaat zonder mij. Dat alles verandert en tegelijk hetzelfde blijft. Dat Al Wat Er Is met elkaar samenhangt. En gierigaard die hij was, nam hij alles mee in een grote kleien pot.

Toen hij na jaren thuiskwam in het bos, liep hij zonder te groeten langs Akuba en hun elf kinderen, op zoek naar de hoogste boom. Hij vond een touw, bond de pot vast aan zijn nek en begon de boom te beklimmen. Trots en tevreden – want met wat er in zijn pot zat werd hij vast en zeker de belangrijkste persoon op aarde – klom hij hoger en hoger.

Zijn jongste zoon keek toe en merkte op hoe onhandig zijn vader de boom beklom. Hij riep naar boven, “Pa, is het niet handiger om de pot op uw rug te binden? Dat maakt het klimmen vast veel makkelijker”.

Anansi keek woedend naar beneden. “Wacht eens even,” dacht hij. Hoe kon het dat er nog wijsheid bestond in de wereld? In zijn eigen huis?! Hij had toch alles in zijn pot gestopt? Hij zou toch de allerbelangrijkste, allerrijkste man ooit worden?

Gefrustreerd gooide Anansi zijn pot naar de grond, in de hoop zijn zoon te raken. De pot brak in duizenden stukken en alle wijsheid werd weer over de hele wereld verspreid. En Anansi? Die zit nog steeds te mokken in de hoogste boom.

Dr. Monk (Ama van Dantzig en Lynn Zebeda), maart 2012

P.S. De moraal van dit verhaal, voor internationale samenwerking? Kies maar:
a)    Luister bij het maken van beleid naar de nieuwe generatie – de internationale en lokale helden, de opkomende economieën, de jeugd – en neem ze serieus; zij zorgen voor verrassende inzichten.
b)    Kom uit die hoge boom of ivoren toren. Baseer je op de realiteit daar beneden.
c)    Deel gul en verspreid kennis en informatie zo wijd mogelijk.
d)    Wees je bewust van onze veranderende positie in de wereld. Ga niet in je eentje zitten mokken maar zoek juist slimme samenwerking op.
e)    Wees lief voor je familie. Die in je huis en die aan de andere kant van de wereld. 

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief