Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Tornado’s en tropische stormen razen in de benauwde zomermaanden vaker doordeweeks dan in het weekend. Dat blijkt uit een nieuwe studie die aantoont dat menselijk gedrag directe invloed heeft op weersverschijnselen.

Amerikaanse wetenschappers hebben zomerstormen in het oosten van de VS tussen 1995 en 2009 geanalyseerd en geconcludeerd dat tornado’s doordeweeks vaker voorkomen dan in het weekend. Aan de hand hiervan heeft het onderzoeksteam de luchtkwaliteit in het gebied onderzocht en ontdekt dat de luchtvervuiling doordeweeks hoger is. Dit heeft te maken met de standaard werkweek van vijf dagen en het woon-werkverkeer tijdens doordeweekse dagen.

Deze bevindingen suggereren dat luchtvervuiling meer tornado’s veroorzaakt. Condens in de lucht hecht zich aan ronddwarrelende vervuilingsdeeltjes en veroorzaakt zo meer wolken. Deze wolken worden naar hogere, koudere lucht gezogen wat tot hagelvorming leidt. Deze grote hagelwolken, zogenaamde ‘hydrometeoren’, verdampen minder snel en absorberen minder warmte uit de lucht. Dit maakt het warme luchtgebieden makkelijker om een ‘supercel’ te vormen, de wolksoort die zware hagelbuien en tornado’s veroorzaakt.

Dat ‘vervuilingsstormen’ elders niet voorkomen komt door de plaatselijke omstandigheden. In het westen van de VS is bijvoorbeeld de lucht te droog en de wolkenmassa te hoog voor tornado’s. Toch toont het onderzoek aan dat vervuiling op korte termijn een ramp kan veroorzaken, reden te meer om luchtvervuiling te minderen.
 

Lees meer bij National Geographic

Foto: (cc)

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief