Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

Maatschappelijke betrokkenheid kun je volgens Den Bakker alleen bewijzen door actief te zijn in de branche. “Daarvoor hoef je niet per se een paar jaar in een ontwikkelingsland te hebben gezeten. Vrijwilligerswerk in Nederland wordt ook gewaardeerd.”

Bestuurswerk
Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan bestuurswerk voor een stichting; in je vrije uurtjes tijd inruimen voor een organisatie als Amnesty International of meehelpen in een bejaardentehuis of een jeugdhonk zijn. “Wie actief lid is van een politieke partij laat zien dat iemand idealen heeft en een tandje meer wil bijzetten.”

“Afhankelijk van de functie waarop je solliciteert kan het wel uitmaken wat voor vrijwilligerswerk je hebt gedaan”, vult Lena Katzmarski, coördinator jongerenbeleid bij Hivos aan. “Ik heb zelf als vrijwilliger onderzoek in Bolivia gedaan, dat sloot beter aan op de functie waarop ik destijds bij Hivos werd aangenomen dan als ik een school in Tanzania had helpen bouwen.”
 

Vrijwilligersdag
Wil je meer weten over het doen van vrijwilligerswerk in het buitenland? Ga dan zaterdag 5 november naar de Wereldwijzer Vrijwilligersdag. Voor het eerst slaan 20 vrijwilligersorganisaties hun handen ineen, zodat je op één dag bij verschillende organisaties je vragen kunt stellen. Er zijn workshops, presentaties, speeddaten, informatiemarkt en andere wereldse verrassingen.

Netwerk
Behalve dat je door vrijwilligerswerk net iets meer kunt laten zien dat jij bereid bent om een tandje bij te zetten dan al die andere mensen die de juiste opleiding en werkervaring hebben, is het ook een goeie manier om een netwerk op te bouwen. “Als er tussen die 150 sollicitanten iemand tussenzit die wij al kennen, dan heb je ook weer een streepje voor”, weet Den Bakker.

Weet wat je kiest
Yvette Haas, marketingmanager bij BeMore, benadrukt dat je er goed op moet letten bij welke organisatie je vrijwilligerswerk gaat doen. Met name wanneer je naar het buitenland gaat. Er is een groot verschil in kosten en waar het geld aan besteed wordt. Is de organisatie commercieel of is het een stichting? Wat is de continuiteit van het project dat je gaat doet? Let ook op de begeleiding die je krijgt en vraag naar de ervaringen van eerdere vrijwilligers. 

Jan Kees den Bakker,  Lena Katzmarski en Yvette Haas spraken op het Fair Career Event dat OneWorld op 6 en 7 oktober organiseerde. De komende weken vind je hier meer tips van de sprekers van dat evenement.

Foto Boven: (cc)

 

 

 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief