Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

De walviscommissie, waarvan 88 landen lid zijn, beheert de afspraken over de regulering van de walvisvaart. Sinds 1986 is de commerciële walvisjacht verboden. Japan, Noorwegen en IJsland willen toestemming om voor commerciële doeleinden op walvissen te jagen. Die toestemming dreigen ze te krijgen van de IWC, die voor het eerst in 24 jaar quota’s wil toekennen. Tijdens de bijeenkomst in het Marokkaanse Agadir wordt over dit voorstel gestemd.

Suriname is sinds 2004 lid van de IWC, en heeft altijd in het voordeel van Japan gestemd, als voorstander van commerciële walvisjacht. “Binnen de eigen grenzen staat Suriname wereldwijd bekend als een land dat goed beleid voert voor het beschermen van bedreigde diersoorten. Hun standpunt bij de IWC staat daar totaal haaks op. Dat is niet te verkopen”, zegt een vertegenwoordiger van het Wereld Natuur Fonds tegen De Ware Tijd.

protest_tegen_walvisjacht_japan
Protest tegen Japanse walvisjacht (cc)

Petitie
Een van de Surinaamse natuurorganisaties, Green Heritage Fund Suriname, die fel tegenstander is van het mogelijke ‘ja’ dat Suriname zal geven voor de invoering van quota, is een online petitie gestart. Via Avaaz.org loopt daarnaast een internationale petitie, gericht aan het IWC.

Beleidsadviseur Jaswant Sahtoe van het Surinaamse ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij meldt dat het nog niet zeker is of Suriname voor of tegen zal stemmen. “Wij houden ons aan adviezen en rapporten zoals die ons worden gegeven. Maar vergeet niet dat walvissen ook een natuurlijke hulpbron zijn.”

Omkoping?
Er bestaan diverse rapporten die suggereren dat Japan – dat veel geld verdient aan  de walvisjacht – het IWC lidmaatschap en de verdere kosten van Suriname betaalt. Ook zou Japan twee Surinaamse visserijcentra hebben betaald. Sahtoe wil deze beschuldigingen ontkennen noch bevestigen.

Nederland
In Den Haag meldde demissionair minister Verburg de Tweede Kamer vorige week dat het “niet aanvaardbaar”  is om commerciële jacht op walvissen weer toe te staan. De Nederlandse vertegenwoordiger bij de walviscommissie zal daarom tegen de invoering van quota stemmen. “Liever geen compromis dan een slecht compromis”, aldus Verburg.

Foto boven (cc) Michael Dawes

 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief