Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

14 juli 2015 – Dag 2

Global Tax Body Demo

Dag twee van de conferentie trapt af met het voorstel om een Global Tax Body in te stellen, een soort van internationaal belastingkantoor.

Eerdere artikelen van OneWorld maken je wegwijs in de wereld van belastingontwijking van multinationals – precies wat de Global Tax Body zou tegengaan.

Volgens de geruchten lijken de Verenigde Staten samen met het Verenigd Koninkrijk deze fiscale maatregel te willen blokkeren. NGO’s zouden daar al op voorhand teleurgesteld over zijn. De G77 (groep van ontwikkelingslanden) willen een Global Tax Body. VS, EU & Canada niet. En NGO's stoken het vuurtje op. Met die Global Tax Body hoopte de G77 (een groep van inmiddels 134 landen bij de Verenigde Naties), ontwikkelingslanden het gereedschap te geven om hun eerlijke deel van mondiale belastinginkomsten op te eisen. Halverwege de dag bleek het dat het Main Commitee het voorstel voor een Global Taks Body had afgewezen. De NGO´s op de conferentie die hier zwaar op hadden ingezet waren niet blij. Vervolgens kwamen de G77 bijeen om met elkaar de situatie te bespreken en te kijken of ze hun inzet op het Global Tax Body zouden opgeven en er over zouden gaan onderhandelen. Via het Main Comite (zeg maar het hoofd onderhandelingscomite) komt uiteindelijk naar buiten dat de Global Tax Body definitief is afgewezen maar dat er inplaats daarvan wordt gewerkt aan een van een compromis.

13 juli – Dag 1
Eva haar eerste dag liet zich samenvatten als: ´Veel belasting, weinig internet en één huwelijksaanzoek. Overigens was ik al meer dan 24h in Afrika en had ik nog geen geiten gezien. Maar vanochtend was het dan toch zover´

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief