Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft voor het eerst een resolutie goedgekeurd die genitale verminking van vrouwen veroordeelt.

Meer dan 110 landen, waaronder ruim vijftig Afrikaanse landen, schaarden zich maandag achter de resolutie. Naast een veroordeling van de besnijdenis, roept de resolutie  de VN-lidstaten op om ‘strafmaatregelen aan te vullen met educatieve en informatieve activiteiten’.

Kosten noch moeite
De Italiaanse VN-ambassadeur Cesare Ragaglini noemt het besluit een ‘zeer krachtig instrument’ om in te gaan tegen landen die niet geneigd lijken om de praktijk te verbieden. “We zullen kosten noch moeite sparen om ons doel te bereiken: binnen één generatie tijd een eind maken aan de genitale verminking van vrouwen”, aldus Ragaglini, een van de initiatiefnemers van de resolutie.

Genitale verminking of vrouwenbesnijdenis is het gedeeltelijk of volledig verwijderen van de externe vrouwelijke genitaliën om niet-medische redenen. In Europa, de Verenigde Staten, Canada, en een twintigtal Afrikaanse landen is de traditie al verboden.  

Volgens cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie zijn wereldwijd 100 tot 140 miljoen vrouwen besneden. Elk jaar komen hier drie miljoen vrouwen bij. De meeste besnijdenissen vinden plaats in Somalië en Sudan. De praktijk doet zich in het geheim ook steeds vaker voor in westerse landen, onder gemigreerde Afrikaanse vrouwen.

 

Beeld: cc

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief