Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Atusa Lalizadeh (37) werkt sinds 1 maart als consulent Job Support bij het Universitair Asiel Fonds (UAF), een stichting voor vluchteling-studenten.

Wat doe je precies?
“Ik help hoogopgeleide vluchtelingen aan een baan. Zij hebben vaak geen netwerk waar ze op terug kunnen vallen, of zijn de taal niet machtig. Nederlandse studenten hebben familie of vrienden om hun sollicitatiebrief aan te laten lezen en weten wat hier gebruikelijk is, terwijl vluchtelingen onbekend zijn met deze maatschappij en de werkprocessen in Nederland. Ik help ze een eindje op weg. Op dit moment heb ik zo’n dertig cliënten die ik begeleid bij het maken van hun cv en het solliciteren. Ik geef sollicitatietrainingen en breng vluchtelingen in contact met bedrijven die geld doneren of mentoren aanbieden.”

Heb je iets speciaals met vluchtelingen?
“Ja, ik was er zelf één. Ik ben 17 jaar geleden gevlucht uit Iran. Daar zat ik dan, in het asielzoekerscentrum. Ik wilde zo graag verder studeren, maar kon geen kant op. Ik was in een isolement terechtgekomen terwijl ik aan mijn toekomst wilde bouwen. Het UAF heeft mij gered! Ze hielpen me aan een studie. Weet je, vluchtelingen zijn talentvolle mensen die staan te popelen om aan het werk te gaan. Dit is een zinvolle baan waar ik al heel lang van droomde. Ik ben trots op wat ik nu doe.”

Al bijzondere ervaringen opgedaan?
“Zeker. Ik denk aan een cliënt, hoogopgeleid en met veel werkervaring. Door veel pech onderweg kwam hij in grote problemen. Ik begeleid hem nu en hij is zo’n doorzetter. Hij hoopt deze zomer zijn studie af te maken. De deur gaat voor deze jongen open, hij wordt actief en hij heeft weer zin in de toekomst.”
 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief