Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

Woensdag begint in Utrecht de jaarlijkse vakantiebeurs. Het moment voor veel Nederlanders om te kijken of het dit jaar zonnen in Turkije wordt, wandelen in de Eiffel of snorkelen op de Malediven. De kans dat het het laatste wordt is groot.

airplane foto CC
Foto: CC

Uit het onderzoek van de NHTV blijkt dat Nederlanders niet vaker maar wel steeds verder op reis gaan, vooral Azië is in trek. Het aantal verre reizen is met 80 procent gegroeid. En omdat je een verre reis nou eenmaal meestal niet op de fiets maar met het vliegtuig maakt, heeft dat gevolgen voor de Nederlandse CO2-uitstoot.

Terwijl de totale Nederlandse CO2-emissie van 2002 tot 2008 met 3,2% is afgenomen, is de totale emissie door vakanties juist met 16,5% toegenomen. Hierdoor steeg het aandeel van vakanties in de totale Nederlandse emissies van 7,6% in 2002 naar 9,1% in 2008. De gemiddelde uitstoot per vakantie is 433 kg CO2 en per dag 49 kg CO2. 

 

De meest milieubelastende vakanties zijn:

  • Cruises
  • Verre vakanties buiten Europa
  • Vliegvakanties
  • Hotel/motelvakanties

“Als je bedenkt dat het volgens wetenschappers nodig is om de CO2-uitstoot jaarlijks met minstens 3% terug te brengen dan is dit geen gunstige ontwikkeling”, zegt Paul Peeters, lector duurzaam toerisme aan de NHTV en mede-auteur van het rapport. Veel verre reizen worden gemaakt via een reisbureau of touroperator. “Dat legt een grote verantwoordelijkheid op de schouders van de uitgaande reissector in Nederland.”
 

 

De ene verre reis is de andere niet. Afgezien van de vliegreis naar de bestemming, maakt het vervoer op de plek van bestemming en het type accommodatie waar je verblijft veel verschil. Wie kampeert verbruikt bijvoorbeeld minder energie dan thuis en wie in een luxe resort verblijft, stoot weer veel energie uit. 
  

Vliegtaks

De minst milieubelastende vakanties zijn:

  • Fietsvakanties binnenland
  • Treinvakanties buitenland
  • Alle kampeervakanties met tent
  • Binnenlandse vakanties

Op de lange termijn verwacht Peeters dat door het toenemende vliegverkeer en de belasting die dit voor het klimaat betekent, het onvermijdelijk is dat de milieuheffingen op vliegtickets flink zullen stijgen. Voordat het zover is doet diegene die het milieu een warm hart toedraagt maar toch graag af en toe wat van de wereld wil zien er volgens hem goed aan om in plaats van een weekje Mexico een maand te gaan en het jaar daarop dichter bij huis te blijven.

Lees ook: ‘Effect toerisme op arme landen overschat’

 

Over de auteur

Marianne Wilschut is een Nederlandse journalist. Ze schrijft onder andere voor Trouw en OneWorld.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief