Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Haroon Ali schreef afgelopen weekend in de Volkskrant een persoonlijk verhaal over hoe vaak hij op vliegvelden is vastgehouden en ondervraagd vanwege zijn niet-westerse uiterlijk. Ali weet uit eigen ervaring hoe zeer er op hem gelet wordt als hij zich over landsgrenzen begeeft. Dat het profileren van reizigers geen toevalligheid is, blijkt ook uit twee CIA-documenten die Wikileaks vandaag gepubliceerd heeft.

De documenten zijn bedoeld voor intern gebruik door CIA-spionnen die onder valse naam per vliegtuig reizen. Het geeft inzicht in hoe veiligheidsdiensten op internationale vliegvelden aan primary en secondary screenings doen. Daarnaast geeft het tips hoe je als spion niet teveel opvalt, om lastige vragen te voorkomen.

Op het Ben Gurion-vliegveld in Israël wordt elke man van dienstplichtige leeftijd die met een rugzak reist sowieso aangehouden.

Verdachte signalen
Op vrijwel alle vliegvelden ter wereld worden camera’s en undercover agenten ingezet om het gedrag van reizigers te registreren en verdachte signalen op te vangen. Soms, zoals op het Ferihegy vliegveld in Budapest, worden ook spiegelramen gebruikt waarachter agenten staan om de reizigers in de gaten te houden. Lichamelijke kenmerken waar op gelet wordt is trillende handen, snel ademhalen zonder aantoonbare reden, een rood aangelopen gezicht of het vermijden van oogcontact.

Daarnaast kunnen een opmerkelijke reisroute of bijzonder veel bagage voor de duur van de reis reden zijn om reizigers aan te houden voor een uitgebreid interview. 

Je kunt zelfs al onderwerp van interesse zijn vanwege het land waar je vandaan vliegt. Zo letten ze in Tokyo en Athene extra op reizigers uit Amsterdam omdat ze bang zijn voor drugssmokkel. Als je uit een land in het Midden-Oosten word je op veel vliegvelden beter in de gaten gehouden vanwege een vermeende terreurdreiging. Op het Ben Gurion-vliegveld in Israël wordt elke man van dienstplichtige leeftijd die met een rugzak reist sowieso aangehouden.

Neem niet teveel bagage mee voor de duur van de reis

Tips om makkelijker te reizen
Wat je ook doet, een land waar je op vakantie gaat of voor zaken heen reist, weet altijd dat je eraan komt. Want de vliegmaatschappij stuurt allerlei informatie, zoals naam, paspoort- en creditcardnummers vooruit naar de veiligheidsdiensten van het aankomstland. Anoniem reizen kan niet meer. Maar je kunt er wel voor zorgen dat je reis zo makkelijk mogelijk gaat, door een aantal voorzorgsmaatregelen te treffen.

Een aantal tips om triggers voor een aanhouding te voorkomen:

  • Reis bij voorkeur niet alleen.
  • Kleed je gepast. Als je op zakenreis gaat, kleed je zakelijk. Ga je op vakantie, doe je vrijetijdskleding aan.
  • Neem niet teveel bagage mee voor de duur van de reis.
  • Wissel niet teveel van rij bij de veiligheidscheck, dat komt nerveus over.
  • Besteedt niet teveel tijd aan het lezen van de veiligheidsprocedures. In Tokyo bijvoorbeeld gaan ze er dan vanuit dat jij of iemand uit jouw groep drugs probeert te smokkelen, dus zullen ze je bagage nauwkeuriger inspecteren.

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen, kun je nooit uitsluiten dat je aangehouden wordt voor inspectie. Zeker als je er anders dan de norm van dat land uitziet. Amerikanen hebben het moeilijk om Irak in te komen, Irakezen om de VS in te reizen.  Als je geen zin hebt in gedoe, lijkt het handig om via Frankfurt te reizen. Daar blijkt de controle niet zo nauwkeurig uitgevoerd te worden.

evaschram9382kla

Over de auteur

Eva Schram (1988) werkte als onderzoeksredacteur bij OneWorld en vertrok in april 2016 naar de VS om daar als freelance correspondent te …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief