Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

“Mevrouw, er is ons gevraagd om na te denken over de gemeenteraadsverkiezingen. Op wie we willen stemmen en zo. Maar weet u, ik heb niet echt het gevoel dat onze mening telt”, zegt Aysel. “Die lijsttrekkers zeggen allemaal dingen om matties te worden met de jongeren maar dat is echt allemaal voor de show. Ze doen alsof ze aan ons denken. Hoeveel jongeren gaan er nou eigenlijk stemmen? Bijna niet, denk ik. Dan beslissen alsnog de ouderen over onze punten.”

“Ja, daarom doen ze ook niks aan de studiefinanciering. Als ze echt naar ons hadden geluisterd, hadden ze daar wel iets aan gedaan. Mevrouw, ik had gewoon naar het hbo kunnen gaan he… maar ik zit nu op het mbo omdat ik het hbo niet kan betalen. Dan gaat er toch iets mis? Ik geloof sowieso niet in die verkiezingen”, roept Karen gefrustreerd.

Hoeveel jongeren gaan er nou eigenlijk stemmen? Bijna niet, denk ik

Aysel is het met haar eens. “En als je niet gaat stemmen, dan wordt jouw stem verdeeld of zoiets. Dus als ik dan niet ga stemmen, dan kan ik zomaar de PVV gaan helpen. Dat is ook onzin. En mevrouw, ziet u ergens op de televisie jongeren? Er zit nooit eens een keer een mbo’er over studiefinanciering of studiemogelijkheden te praten bij een talkshow. Of over radicalisering of diversiteit. Er zitten altijd van die oudere witte mannen te praten over dat soort onderwerpen. Over normen en waarden. Terwijl zij er niks van weten. Echt kansloos. Dus ik weet echt niet of ik ga stemmen. En op wie. Ik vind Jesse Klaver leuk, maar dat komt omdat hij jong is. En beetje knap”.

“Maar dit gaat over de gemeenteraadsverkiezingen. Dan gaat het niet om Jesse Klaver. Hij is landelijk, toch? Ik weet niet eens op wie we kunnen stemmen als het om de gemeente gaat. Ik weet eigenlijk niks hierover”, zegt Karen. “Maar Klaver is inderdaad wel charmant”.

Aysel: “Eigenlijk moeten we dus allemaal informatie verzamelen en kijken wie aan ons denkt. En dan op hem of haar gaan stemmen. Heeft één van die lijsttrekkers niet op het mbo gezeten? Misschien snapt hij ons dan wel”.

“Nee, denk het niet”, zegt Karen. “Die hebben allemaal op de universiteit gezeten. En eerst was studiefinanciering anders geregeld. Dus zij snappen er sowieso niks van.”

download-2

Over de auteur

Suna Floret woont in Rotterdam. Ze schreef onder andere columns voor het Algemeen Dagblad en werkt nu als fulltime docent op Het …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief