Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

“Hey mensen, hebben jullie gehoord over die dame van 25 die de tabaksindustrie aanklaagt?” vraagt Jacob aan de klas. “Ja, dat las ik. Beetje raar, of niet?” zegt Aysel. “Ik rook ook, maar dat is toch echt mijn eigen schuld. Ik kies er toch zelf voor?” “Ja, okay, maar deze dame zegt dat ze op jonge leeftijd is begonnen met roken, veertien of zo, en ze vindt dat de tabaksindustrie juist die hele jonge mensen als doelgroep ziet. Om ze verslaafd te krijgen, weet je wel. Dertigplussers zijn niet meer interessant als doelgroep. Als je dan nog begint met roken, ben je gewoon lomp. Dus deze vrouw zegt dat het niet haar eigen schuld is dat ze verslaafd is maar dat de tabaksindustrie haar dit heeft aangedaan. Ze heeft gewoon die Bénédicte als advocaat hé! Wejow, straks lukt het haar nog en krijgt ze dertig miljoen van die Amerikanen. Dat zou wel tof zijn. Kan ze hoop sigaretten van kopen”, fantaseert Jacob.

“Ja, maar dan kunnen we wel meer organisaties aan gaan klagen. McDonalds bijvoorbeeld. Alleen maar troep. Eigenlijk alle fastfoodketens. En de wapenfabrieken. Zovéél is slecht! Iedereen in de kantine hier begint zijn dag met een Redbull” zegt Aysel. “Dat is ook troep en verslavend. De enige die ik mag aanklagen is mezelf. En mijn ouders. Want ze roken allebei. Ik zag mijn moeder een keer heel gestrest zitten en toen stak ze een sigaret op en was haar stress veel minder. Dat ben ik denk ik nooit vergeten want de eerste keer dat ik echt stress ervaarde, dacht ik ook aan een sigaret. En zo begon het. Dus ja. Is het dan eigenlijk mijn moeders schuld of van een sigarettenfabriek? En die dame is 25 nu. Ze kan nu toch zelf wel stoppen?”

Drugsdealers worden ook gestraft omdat ze verboden middelen verkopen

“Ja, maar kijk; ik vind dat ze wel een punt heeft” begint Jacob zijn betoog. “Drugsdealers worden ook gestraft omdat ze verboden middelen verkopen. En dan maakt het niet uit hoe oud de kopers zijn en of ze al drugs gebruiken of niet. Een sigaret is eigenlijk ook gewoon een drug. En dan komen ze wel met die enge plaatsjes en zo op de pakjes maar dat heeft alleen maar impact op de mensen die toch niet roken. Ik zou het in ieder geval echt lachen vinden als een Hollandse chick opeens miljoenen krijgt omdat ze rookt! Aysel, dan kun jij ze ook aanklagen en miljoenen krijgen! Ik zweer het, ik vraag dan gelijk je hand bij je vader!”

download-2

Over de auteur

Suna Floret woont in Rotterdam. Ze schreef onder andere columns voor het Algemeen Dagblad en werkt nu als fulltime docent op Het …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief