Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De nieuwe groene ranglijst voor elektronicaproducenten toont grote verschuivingen. Nokia was de beste, maar zakt naar de 9e plaats. Het inzamelsysteem dat Nokia zegt te hebben, blijkt in de praktijk nieMobieltjest te werken. Sony Ericsson is de nieuwe nummer 1 en Nintendo is het meest vieze elektronicabedrijf.

Eigen afval verwerken
Greenpeace wil dat elektronicabedrijven alle giftige chemicaliën uitbannen en overal ter wereld het eigen afval inzamelen en recyclen. Gelukkig komen er steeds meer producten zonder het giftige PVC en broom op de markt. “De meeste elektronicabedrijven worden langzaamaan groener, maar Philips is één van de slechtste jongetjes uit de klas,” zegt Kim Schoppink, campagneleider giftige stoffen van Greenpeace Nederland.

Nokia stond de vorige keer nog op nummer 1, maar is gezakt naar 9. Greenpeace testte het inzamelsysteem van Nokia in zes landen, waarvan Nokia zegt dat hun afgedankte mobieltjes daar kunnen worden ingeleverd. Dat bleek onmogelijk in vijf van de zes landen. Ook de inzamelingsclaim van Motorola bleek niet te kloppen in drie van de vier landen waar dit getest is. 

Dumpen in ontwikkelingslanden
Philips doet te weinig aan het uitbannen van PVC en broomhoudende vlamvertragersMobieltjes1 en neemt geen verantwoordelijkheid voor afgedankte Philips producten. Elektronica-afval wordt vaak gedumpt in ontwikkelingslanden. Daar veroorzaakt het giftige afval grote milieu- en gezondheidsproblemen.

De meerderheid van de bedrijven heeft inmiddels toegezegd PVC en broomhoudende vlamvertragers volledig uit te bannen. Steeds meer bedrijven zetten producten zonder schadelijke materialen op de markt. Apple, Panasonic, Samsung, Sharp, Sony and Toshiba hebben onlangs nieuwe producten op de markt gebracht met weinig of zonder de schadelijkste chemicaliën.

http://www.greenpeace.nl/

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief